E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6550
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Kriminālprocesa likumā nav paredzēti konkrēti termiņi apsūdzības celšanai

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. februārī, 2015
Agnese

Labdien! Mans vīrs pašlaik atrodas ieslodzījumā, atbrīvošanās termiņš ir šī gada decembris. Bet pret viņu jau gadu ir ierosināta cita krimināllieta (šai krimināllietā viņš ir vienīgais apsūdzētais), tikai viņa vēl nav nodota prokuroram, bet atrodas pie izmeklētājas. Sakiet, lūdzu, kādi ir termiņi, kuru laikā ir jānodod lieta tiesai? Jo izmeklētāja man saka, ka viņš atrodas cietumā un tāpat nekur nepazudīs un viņa šo lietu tagad neskata. Vai tas tā drīkst būt? Tad jau tas var ilgt gadiem. Kādi ir šie termiņi? Apzināti velk laiku. Un ja viņš decembrī atbrīvojas, bet tiesa vēl nav bijusi, tad viņu atkal var pēc tiesas apcietināt. Liels paldies!

A
atbild:
27. februārī, 2015
Zvērinātu advokātu birojs "Rode un Partneri"
Dr. iur. Jānis Rozenbergs, zvērināts advokāts

Kriminālprocesa likumā nav paredzēti konkrēti termiņi, kādos uzsākts kriminālprocess būtu nododams prokuroram kriminālvajāšanas uzsākšanai (apsūdzības celšanai) un kādos prokuroram savukārt kriminālprocess būtu jānodod tiesai.

Vienīgie konkrēti noteiktie termiņi apsūdzības uzrādīšanai ir minēti Krimināllikuma 56.pantā, kas reglamentē kriminālatbildības noilgumu, un šie termiņi ir atkarīgi no noziedzīgā nodarījuma smaguma.

Tajā pašā laikā aktīva kriminālprocesa nevirzīšana ir vērtējama kā Kriminālprocesa likuma 14.pantā noteikto personas tiesību uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā pārkāpums, tā kā šī norma cita starpā paredz, ka ikvienam ir tiesības uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā, tas, ir, bez neattaisnotas novilcināšanas. 

Kriminālprocesa neattaisnota novilcināšana no procesa virzītāja puses savukārt var radīt tiesai pamatu, vēlāk izskatot krimināllietu, mīkstināt sodu vai noteikt vieglāku soda veidu un mēru atbilstoši Kriminālprocesa likuma 49.panta noteikumiem.

Ja jautājumā norādītā persona decembrī tiek atbrīvota sakarā ar brīvības atņemšanas soda izciešanu iepriekšējā kriminālprocesā, tad jaunajā kriminālprocesā tiesa, gadījumā, ja tiks pieņemts notiesājošs spriedums, atkarībā no piespriestā kriminālsoda veida un citiem vērtējamiem apstākļiem, var lemt par drošības līdzekļa, t.sk. arī par apcietinājuma, piemērošanu notiesātajai personai.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas