E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6499
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Pat ja parāds samaksāts, no piedziņas izdevumu apmaksas atbrīvot nevar

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. februārī, 2015
Andulis

Sveiki, gadījās piedzīvot šādu situāciju. Īpašums - dzīvoklis, kas pieder gan man, gan manai mātei, bet pats tur nedzīvoju, tikai viņa. Gadījās nepatīkama lieta ar komunālo parādu, kas bija aizgājis līdz pat tiesu izpildītājai. Viņa bija izsūtījusi brīdinājuma vēstules, ka jāatmaksā summa, vai arī tiks likts dzīvoklis izsolē. Mana māte vēstuli saņēma, jo to nosūtīja uz deklarēto, kur arī dzīvo, bet savu tā arī nesaņēmu, jo tika aizsūtīta visdrīzāk uz deklarēto vietu, māju, kurā arī vairs nedzīvoju, un pat nav ne jausmas, vai viņa maz tur ir nonākusi. Pats personīgi sazinājos ar namu apsaimniekotāju, viņi man nosauca parāda summu, ko arī nosedzu. Bet nākamā problēma bija tā, ka ar to nekas nebeidzās, jo tiesu izpildītāja jau bija paspējusi un aplikusi ar liegumu manu kustamo, nekustamo īpašumu. Sazinoties ar TI, no viņas saņēmu atbildi, ka, lai tiktu noņemts liegums, man jāsamaksā viņas apmaksas takse. Kad jautāju vairākas reizes, par ko ir takse, viņa atbildēja, ka tā ir sastādīta pēc MK noteikumiem, jautāju, lai nosauc konkrēti, pēc kuriem tieši un kas tieši sastāda šo summu, viņa man atteicās atbildēt un teica, ka pašam vien jāmeklē. Tātad jautājums ir tāds, vai man ir jāapmaksā viņas takse vai jāgriežas kādā augstākā instancē, jo vēstuli no TI tā arī nesaņēmu? Un vai viņa drīkst man neatbildēt, kā ir tikusi aprēķināta viņas takse?

A
atbild:
24. februārī, 2015
Zaida Kalniņa
LV portāls

Dzīvesvietas deklarēšana nav formāls pasākums, un zināmās situācijās pieeja šim jautājumam neapdomīgi rada nepatīkamas sekas. Dzīvesvietas deklarēšanas likums nosaka, ka dzīvesvietas deklarēšanas fakts nozīmē nepieciešamības gadījumā personas sasniedzamību valsts un pašvaldības institūcijām. Šajā gadījumā tiesu izpildītājs kā valsts amatpersona ir viena no šīm institūcijām, kas, izmantojot iedzīvotāju reģistrā pieejamo informāciju, nosūta personai informāciju uz to adresi, kuru šī persona ir uzrādījusi kā deklarēto.

Tas, ka Jūs neesat saņēmis vēstuli, kas tika izsūtīta uz Jūsu deklarēto adresi, kurā vairs faktiski nedzīvojat, diemžēl nemaina noteikto lietu kārtību. Tādējādi var ieteikt Jums nekavējoties, izmantojot portāla Latvija.lv piedāvāto bezmaksas iespēju, veikt dzīvesvietas deklarēšanas pienākumu, norādot reālo adresi, kurā esat sasniedzams.

Ir lieliski, ka parādsaistības pret kreditoru – namu apsaimniekošanas uzņēmumu – nokārtojāt. Diemžēl nav iespējas atcelt tiesas lēmumu par parādu piespiedu piedziņu, ko apsaimniekotājs likumā noteiktā kārtībā iesniedza tiesu izpildītājam, tādējādi iedarbinot noteikto lietu secību: tiesu izpildītājs nosūtīja brīdinājumu par piespiedu piedziņas uzsākšanu īpašniekiem un veica tam likumīgi dotās tiesības – uzlika liegumu rīcībai ar kustamo mantu un nekustamo īpašumu.

Tāpat diemžēl nav iespējams atcelt Jūsu kā parādnieka pienākumu segt piedziņas izdevumus tiesu izpildītājam, pat ja pamatparāds ir samaksāts un tiesu izpildītājs piedziņu faktiski nav uzsācis.  Šāda kārtība ir noteikta Civilprocesa likuma 568.panta pirmajā daļā, kas nosaka, ka sprieduma izpilde notiek uz parādnieka rēķina un atbrīvot no šīs samaksas nevar.

Zvērinātu tiesu izpildītāju amata atlīdzība ir noteikta Ministru kabineta 2012.gada 26.jūnija noteikumos Nr.451 "Noteikumi par zvērinātu tiesu izpildītāju amata atlīdzības taksēm".

Zvērināta tiesu izpildītāja amata atlīdzība (sprieduma izpildes izdevumi) piedziņas lietās veidojas no šādām pozīcijām:

  • fiksētā amata atlīdzība;
  • amata atlīdzības takse procentos, kas tiek aprēķināta no atgūtās (piedzītās) summas;
  • tiesu izpildītājam radušies nepieciešamie izdevumi;
  • amata atlīdzības par kustamās mantas aprakstīšanu atbilstoši aprakstāmo mantu skaitam un par mantas glabātāja nomaiņu (ja izpildu lietā veikta kustamās mantas aprakstīšana).

Vairāk par šo tēmu lasiet LV portāla skaidrojumā „Zvērinātu tiesu izpildītāju amata atlīdzība”.

Ja pie zvērināta tiesu izpildītāja vēršas rakstveidā, tad Iesniegumu likuma noteiktajā kārtībā tiesu izpildītājs atbildi sniedz rakstveidā viena mēneša laikā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas