E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6460
Lasīšanai: 2 minūtes

Īrniekam ir tikai īrnieka, bet ne īpašnieka tiesības

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. februārī, 2015
Santīmiņš

Labdien, situācija ir sekojoša - dzīvojamai mājai tiek izskaloti pamati, apsaimniekotāju tas neinteresē, viņi tikai gadu no gada aizber bedres ar smiltīm vai akmeņiem, neatrisinot problēmu pēc būtības. Līdz pat šim brīdim ar dzīv. māju privatizācijas komisiju neesmu noslēgusi dzīvokļa pirkuma līgumu, jo nevēlos pieņemt kopīpašumu tādu, kāds tas ir šobrīd. Kādas ir manas tiesības?

A
atbild:
25. februārī, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Lielu cerību sagaidīt brīdi, kad kopīpašums būs labākā stāvoklī nekā šobrīd, Jums īstenībā nav. Ja nekustamais īpašums netiek pienācīgi uzturēts un remontēts, tas, protams, kļūst arvien sliktāks un nevērtīgāks. Nama apsaimniekotāju varētu piespiest veikt lielākus remontus tad, ja dzīvokļu īpašnieki pārņemtu māju savā valdījumā, ar līgumu dotu pārvaldniekam konkrētus pienākumus mājas apsaimniekošanā, sekotu to izpildei un kontrolētu naudas izlietojumu.

Tā kā dzīvokļu īpašnieki papildu rūpes ar šādām aktivitātēm uzņemties nevēlas, tad iznāk, ka mājas liktenis ir vienaldzīgs visiem – gan apsaimniekotājam, gan īpašniekiem. Turklāt jāņem vērā, ka par mājas pamatu nostiprināšanu, kas jau ir lielāks remonts, dzīvokļu īpašniekiem pilnīgi noteikti būtu jāmaksā papildu naudas summa.

Ja esat īrnieces statusā un neesat dzīvokli privatizējusi, tad Jums ir tikai likumā „Par dzīvojamo telpu īri” un īres līgumā noteiktās īrnieces tiesības - izmantot dzīvojamo platību un apzinīgi kārtot maksājumus, bet ne vairāk. Visas lemšanas tiesības ir dzīvokļa īpašniekam – šajā gadījumā, visticamāk, pašvaldībai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas