E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6277
Lasīšanai: 3 minūtes

Dzīvokļu īpašnieku lēmumi uz īrnieku neattiecas

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. janvārī, 2015
Natalija Orlovska

Ja visi mājas dzīvokļu īpašnieki pieņēma koplietošanas īpašuma noteikumus aptaujas veidā, izņemot vienu neprivatizēto dzīvokli, vai tie ir spēkā esoši, vai es varu prasīt balsstiesību domē un kāda varētu būt atbilde no domes?

A
atbild:
10. februārī, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš jautājumu komentē šādi: „Ja dzīvokļu īpašnieki pieņem kādus lēmumus aptaujas veidā vai kopsapulcē, šie lēmumi nav saistoši īrniekam, bet gan dzīvokļa īpašniekam – tātad pašvaldības domei kā dzīvokļa īpašniekam. Ja, piemēram, dzīvokļu īpašnieki nolēmuši no noteikta datuma paaugstināt mājas apsaimniekošanas maksu, tas uz īrnieku neattiecas, bet uz dzīvokļa īpašnieku.

Tālāk īpašnieks var vērsties pie īrnieka ar priekšlikumu par īres maksas attiecīgu palielinājumu. Ja šāds līgums ir noslēgts, tad īrniekam tas jāpilda. Ja īres līguma nosacījumi netiek mainīti, tad īrniekam jāmaksā iepriekšējā īres maksa neatkarīgi no dzīvokļu īpašnieku lēmumiem. Maksa par apsaimniekošanu ir viena no īres maksas sastāvdaļām.”

Likuma „Par dzīvojamo telpu īri”11.pantā „Dzīvokļa īres maksa un obligātie maksājumi” ir noteikts: dzīvojamās telpas īres maksu veido:1) dzīvojamās mājas apsaimniekošanas izdevumu daļa, kas ir proporcionāla attiecīgās izīrētās dzīvojamās telpas platībai, un 2) peļņa.

Papildus īres maksai proporcionāli izīrētās dzīvojamās telpas platībai maksājami šādi obligātie maksājumi:

1) likumā noteiktais nekustamā īpašuma nodokļa maksājums;

2) dzīvokļa vai dzīvojamās mājas īpašnieka (valdītāja) un zemes īpašnieka noslēgtajā zemes nomas līgumā noteiktā zemes nomas maksa, ja izīrētā dzīvojamā telpa ir mājā, kas atrodas uz citam īpašniekam piederošas zemes (turpmāk — zemes nomas maksa).

Dzīvojamās telpas īres līgumā nosakāmi tie pakalpojumu veidi, kurus dzīvojamās telpas lietošanas laikā saņem īrnieks:

1) pamatpakalpojumi, kuri ir nesaraujami saistīti ar dzīvojamās telpas lietošanu (apkure, aukstais ūdens, kanalizācija un sadzīves atkritumu izvešana);

2) papildpakalpojumi, par kuru sniegšanu izīrētājs un īrnieks vienojušies dzīvojamās telpas īres līgumā (karstais ūdens, gāze, elektrība, garāža, autostāvvieta u.c.) un no kuriem īrnieks var atteikties, divas nedēļas iepriekš rakstveidā brīdinot izīrētāju.

Tātad īrniekam ir jāmaksā par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvojamās telpas lietošanu (11.3pants).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 234 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas