E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5492
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Par pārcelšanos uz citu valsti un sociālajiem maksājumiem

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. oktobrī, 2014
Ieva Mičule

Esmu II grupas invalīde (psihiatriskā uzskaitē). Domāju pārcelties uz Vāciju, kādi atbalsti man paliek? Vai vispār ir kaut kāda kopējs ES informatīvais tālrunis vai uzziņas, kas palīdz šiem cilvēkiem kā man saprast, kas jādara utt.?

A
atbild:
28. oktobrī, 2014

Tā kā neesat norādījusi būtisku informāciju (vai saņemat pensiju vai pabalstu), Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra sniedz skaidrojumu par divām situācijām - par tiesībām uz invaliditātes pensiju un sociālā nodrošinājuma pabalstu invaliditātes gadījumā.

Par invaliditātes pensiju. Eiropas Savienības (ES) regulas sociālās drošības jomā paredz Latvijas invaliditātes pensiju izmaksāt personām, kuras dzīvo ES. Tātad, ja Jums ir piešķirta invaliditātes pensija Latvijā, tad pēc pārcelšanās uz dzīvi Vācijā Jums ir iespēja pensiju saņemt arī turpmāk

Lai varētu turpināt saņemt pensiju, tās saņēmējam pirms izbraukšanas uz dzīvi ārvalstīs jāvēršas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) nodaļā un jāiesniedz pieprasījums par pensijas izmaksas turpināšanu. Šajā iesniegumā norāda jauno dzīvesvietas adresi un kredītiestādes kontu, kurā ieskaitāma pensija. Ja par izbraukšanu informē no ārvalstīm, tad gan šādam iesniegumam jāpievieno ne agrāk kā mēnesi pirms iesniegšanas taisītu notariālu apliecinājumu, ka pensijas saņēmējs ir dzīvs.

Tāpat tiesību normas nosaka: lai ārvalstīs dzīvojošiem varētu turpināt Latvijas pensiju maksāt nākošajā gadā, tad personai katru gadu periodā no 1.oktobra līdz 15.decembrim jāiesniedz VSAA nodaļā rakstisks pieprasījums par pensijas izmaksas turpināšanu, nosūtot to pa pastu vai iesniedzot ar pilnvarotās personas starpniecību. Šim pieprasījumam jāpievieno ne agrāk kā mēnesi pirms iesniegšanas dienas taisītu notariālu dzīvības apliecinājumu. Iesniegumu par pensijas turpmāko izmaksu pensijas saņēmējs, uzrādot personu apliecinošus dokumentus, var personīgi iesniegt VSAA nodaļā. Šajā gadījumā notariāls dzīvības apliecinājums nav nepieciešams.

Vairāk informācijas par VSAA pakalpojumu izmaksu personām, kuras pārceļas uz dzīvi ES, var uzzināt, vēršoties VSAA Starptautisko pakalpojumu nodaļā (tālr. 67095100) vai arī tuvākajā VSAA nodaļā.

Sociālā nodrošinājuma pabalsts invaliditātes gadījumā. Ja persona saņem sociālā nodrošinājuma pabalstu, tad, pārceļoties uz pastāvīgu dzīvi Vācijā, saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likuma 20.panta pirmās daļas 2.punktu valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta izmaksa tiek pārtraukta. Par savu izbraukšanu uz pastāvīgu dzīvi Vācijā personai ir jāinformē VSAA, iesniedzot iesniegumu par atteikšanos no pakalpojuma jebkurā VSAA nodaļā, vai atsūtot to pastu. Iesnieguma veidlapa ir pieejama VSAA mājaslapā www.vsaa.lv sadaļā < Citi iesniegumi> (Iesniegums par atteikšanos no pakalpojuma). Šajā gadījumā personai tiks izbeigta pabalsta izmaksa, pirms izbraukšanas izmaksājot pabalstu par nākamajiem diviem mēnešiem.

Informāciju par VSAA pakalpojumiem var iegūt, rakstot uz e-pasta adresi: konsultacijas@vsaa.lv vai izmantojot VSAA mājaslapas tiešsaistes formu sadaļā  <Jautājiet mums>, kā arī zvanot uz šajā sadaļā norādītajiem VSAA teritoriālo nodaļu tālruņiem.

Par sociālās apdrošināšanas koordināciju Eiropas Savienībā varat izlasīt Eiropas Komisijas mājaslapā, kur iekļauti arī atsevišķi jautājumi par invaliditāti.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 229 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas