E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4479
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Drošība

Latvijā nav aizliegto grāmatu saraksta

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. maijā, 2014
Aiga

Vēlētos zināt, vai Latvijā vispār ir aizliegto grāmatu saraksts, ja ir – kā cilvēks var zināt, kuras tur ir iekļautas (analoģiski, kā ar aizliegto preparātu sarakstu, kur ir MK noteikumi).

A
atbild:
12. jūnijā, 2014
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

Iekšlietu ministrijā informē – Latvijā nav normatīvā akta, kurā būtu ietverts aizliegtu grāmatu saraksts. Saskaņā ar Satversmes 100.pantu, ikvienam ir tiesības uz vārda brīvību, kas ietver tiesības brīvi iegūt, paturēt un izplatīt informāciju, paust savus uzskatus. Cenzūra ir aizliegta. Tomēr Satversmes 116.pants paredz, ka personas tiesības, kas noteiktas Satversmes 100.pantā, var ierobežot likumā paredzētajos gadījumos, lai aizsargātu citu cilvēku tiesības, demokrātisko valsts iekārtu, sabiedrības drošību, labklājību un tikumību. Uz šajā pantā minēto nosacījumu pamata var ierobežot arī reliģiskās pārliecības paušanu.

Tas nozīmē, ka likumā var tikt paredzēti ierobežojumi, kas attiecas uz personu tiesībām izplatīt informāciju un paust savus uzskatus.

Šādi ierobežojumi ir paredzēti vairākos normatīvajos aktos, piemēram, Krimināllikumā (74.1., 77., 78., 81., 82., 83. un citi panti), likumā "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem" (10.pants) un Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā ( 4.1 pants).

Ierobežojumi informācijas izplatīšanai noteikti arī citos tiesību aktos. Kultūras ministrijas pārstāvis papildina, ka likuma "Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem" 7.pantā noteikta nepublicējamā informācija, savukārt Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma 26.pantā noteikti programmu veidošanas ierobežojumi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas