E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5219
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Speciāla atļauja reliģiska satura mājaslapai nav nepieciešama

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. septembrī, 2014
Aija

Labdien! Vēlos publicēt savu mājaslapu ar reliģisku saturu. Vēlos uzzināt, kādi šinī jautājumā ir noteikumi un kādi pasākumi man ir jāveic, lai savā mājaslapā drīkstētu pievienot lapu "palīdziet". Būšu ļoti pateicīga par jebkādu palīdzību un ieteikumu. Paldies jau iepriekš.

A
atbild:
26. septembrī, 2014

Latvijas Republikas Satversmes 100.pants nosaka „Ikvienam ir tiesības uz vārda brīvību, kas ietver tiesības brīvi iegūt, paturēt un izplatīt informāciju, paust savus uzskatus. Cenzūra ir aizliegta.” Reliģiska satura mājaslapas izveidošanai un aktivizēšanai speciāla atļauja nav nepieciešama.

Tomēr Satversmes 116.pants paredz, ka personas tiesības, kas noteiktas Satversmes 100.pantā, var ierobežot likumā paredzētajos gadījumos, lai aizsargātu citu cilvēku tiesības, demokrātisko valsts iekārtu, sabiedrības drošību, labklājību un tikumību. Uz šajā pantā minēto nosacījumu pamata var ierobežot arī reliģiskās pārliecības paušanu, tajā skaitā izplatīt informāciju.

Ziedojumus drīkst vākt gan fiziskas, gan juridiskas personas. Jārēķinās, ka no ziedojumos saņemtās summas var nākties maksāt nodokļus, tas atkarīgs no ziedojuma apmēra un mērķa, kādam ziedojumi vākti.

Valsts ieņēmumu dienestā skaidro: „Aktivitātes, kas vērstas uz noteiktu mērķu, kam nav peļņas gūšanas raksturs, sasniegšanu, atbilst biedrību vai nodibinājumu darbībai. Tādējādi, lai darbības, kas vērstas uz ziedojumu vākšanu un izlietošanu noteiktiem mērķiem būtu caurskatāmas, kā arī juridiski korekti noformētas, tās būtu jāorganizē, reģistrējot biedrību vai nodibinājumu.

Attiecībā uz nodokļu normatīvo aktu piemērošanu biedrībām vai nodibinājumiem nav atšķirības, vai biedrībai un nodibinājumam ir piešķirts vai nav piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss.

Ja ziedojumi tiek vākti ar biedrības vai nodibinājuma starpniecību, kam piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss, un iegūtie līdzekļi kā sniegtā palīdzība tiek izmaksāti fiziskajai personai, tad fiziskajai personai šīs summas gada neapliekamā minimuma apmērā (2014.g.- 900 eiro) ar iedzīvotāju ienākuma nodokli nav apliekamas. Ja palīdzība no sabiedriskā labuma organizācijas ir saņemta ārstniecības izdevumu segšanai, tad tā ar iedzīvotāju ienākuma nodokli netiek aplikta, ja attiecīgās summas izlietojums ārstniecības mērķiem ir apliecināts ar attaisnojuma dokumentiem, ko uzglabā sabiedriskā labuma organizācija. 

Ja fiziskā persona saņem ziedojumu tieši no citas fiziskās personas, tad, atbilstoši nosacījumiem, kas ir ietverti likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, līdz 1425 eiro no fiziskās personas saņemtais dāvinājums, par kādu varētu tikt uzskatīts arī ziedojums, ar iedzīvotāju ienākuma nodokli nav apliekams. Tomēr jāņem vērā, ja arī no vienas konkrētās personas saņemtā ziedojumu summa nepārsniedz 1425 eiro, bet kopējā no fiziskajām personām saņemtā ziedojumu summa pārsniedz četrkāršotu gada neapliekamā minimuma apmēru (2014.g. - 3600 eiro), tad to fiziskajai personai ir pienākums deklarēt kā gūto neapliekamo ienākumu, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 244 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas