E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2588
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Pašvaldība nodrošina bezmaksas pirmsskolas izglītību

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. jūlijā, 2013
Mārīte Černuho-Cerkova

Mēs esam jelgavnieki. Manam bērnam augustā paliks 5 gadi. Pašlaik viņš apmeklē privāto bērnudārzu Jelgavā, jo nav vēl pienākusi viņa kārta rindā uz pašvaldības bērnudārzu. Bez ēdināšanas un maksas, ko sedz valsts, man par bērnu privātajā bērnudārzā jāpiemaksā 60 Ls mēnesī. Valstī obligātā izglītība ir noteikta, sākot no piecu gadu vecuma, un obligātā izglītība mūsu valstī ir bezmaksas. Vēlējos noskaidrot, ko tas īsti nozīmē? Pašvaldībai manam bērnam obligāti jāpiešķir vieta pašvaldības bērnudārzā? Vai arī pašvaldībai jāsedz tie 60 Ls, ko es papildus maksāju, un bērns turpina apmeklēt privāto bērnudārzu? Uz kādu normatīvo aktu pamata es varu doties uz pašvaldību un pieprasīt manam bērnam pienākošos obligāto bezmaksas izglītību?

A
atbild:
25. jūlijā, 2013
Jelgavas izglītības pārvalde
Sarmīte Joma, galvenā speciāliste pirmsskolas izglītībā

Vispārējās izglītības likuma 20.1 pants paredz, ka bērnu no piecu gadu vecuma sagatavošana pamatizglītības ieguvei ir obligāta un pašvaldības savā administratīvajā teritorijā nodrošina bērnu no piecu gadu vecuma sagatavošanu pamatizglītības ieguvei.

Likuma 21.pants noteic to, ka vietējās pašvaldības savā administratīvajā teritorijā nodrošina vienlīdzīgu pieeju pirmsskolas izglītības iestādēm bērniem no pusotra gada vecuma. Savukārt veidus, kādos var tikt īstenota pirmsskolas izglītības programma, tajā skaitā - obligātā sagatavošana pamatizglītības ieguvei, noteic 22.pants: pirmsskolas izglītības programmu īsteno pirmsskolas izglītības iestādē vai citā izglītības iestādē, kā arī ģimenē, saņemot metodisku palīdzību izglītības iestādē, kura īsteno licencētu pirmsskolas izglītības programmu, vai pirmsskolas izglītības konsultatīvajā centrā.

Jelgavas pilsētā pirmsskolas izglītības programmu īsteno astoņas privātās izglītības iestādes. Pašvaldība tās administratīvajā teritorijā deklarētajiem bērniem nodrošina pilnu finansējumu pirmsskolas izglītības programmas apguvei deviņās pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs ( bērnudārzos) un sešās skolās, kā arī līdzfinansējumu 85 latu apmērā privātajās izglītības iestādēs.

Diemžēl pieprasījums uz vietām pašvaldības bērnudārzos ir lielāks nekā piedāvājums, tāpēc tiek uzturēts Jelgavas pilsētas pašvaldības bērnu reģistrs pirmsskolas izglītības apguvei un vietas pašvaldības bērnudārzos tiek piešķirtas rindas kārtībā saskaņā ar 22.11.2011. Jelgavas pilsētas pašvaldības saistošajiem noteikumiem Nr.11-27  „Jelgavas pilsētas pašvaldības pirmsskolas izglītības nodrošināšanas funkcijas īstenošanas kārtība”.

Tā kā iesūtītajā jautājumā nav precizēta informācija par bērna pozīciju rindā, ir grūti prognozēt, vai viņš varētu saņemt vietu pašvaldības bērnudārzā līdz šā gada 2.septembrim.

Pašvaldības finansētu obligāto sagatavošanu pamatizglītības ieguvei bērns var apgūt kādā no sešām pašvaldības skolām. Skolu grupās ir brīvas vietas un turpinās bērnu uzņemšana. Tātad - pašvaldība spēj nodrošināt bērnam bezmaksas obligāto sagatavošanu pamatizglītības ieguvei, bet, ja ģimene izvēlas privāto pirmsskolas izglītības iestādi, tad tai ir jāsedz papildu izdevumi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas