E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7387
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Par privāta bērnudārza līdzfinansējumu Jelgavā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. jūnijā, 2015
Roberts

Labdien! Es vēlētos uzzināt, kā notiek pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršana privātajiem bērnudārziem Jelgavā? Ir atvērts jauns privātais bērnudārzs, kuram ir valsts līdzfinansējums. Bet kā ir ar pašvaldības līdzfinansējumu? Vai to var iegūt jebkurš privātais bērnudārzs? Ļoti ceru uz atbildi! Paldies!

A
atbild:
26. jūnijā, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls
Jelgavas izglītības pārvalde
Sarmīte Joma, galvenā speciāliste pirmsskolas izglītībā

Valsts līdzfinansējums privātam bērnudārzam ir papildus pašvaldības līdzfinansējumam noteikts valsts atbalsts 2015.gadā, un tas nozīmē, ka valsts līdzfinansējumu nevar piešķirt, ja netiek nodrošināts arī pašvaldības līdzfinansējums. Tā kā ir ļoti viegli apjukt, kad un ko finansē valsts un kas jāfinansē pašvaldībai, nodrošinot bērniem iespēju apgūt pirmsskolas izglītību privātā bērnudārzā, paskaidrojam sīkāk, ko paredz normatīvie akti.

Izglītības likuma 17.panta pirmā daļa noteic katras pašvaldības pienākumu nodrošināt bērniem, kuru dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, iespēju iegūt pirmsskolas izglītību. Tā kā joprojām vietām ir pašvaldības, kur visiem bērniem nodrošināt vietu pašvaldības bērnudārzā neizdodas, Izglītības likuma 17.panta 2.1 daļa noteic – ja bērnam netiek nodrošināta vieta pašvaldības bērnudārzā (no pusotra gada vecuma līdz pamatizglītības ieguves uzsākšanai) un tāpēc bērns apmeklē privātu izglītības iestādi, pašvaldības pienākums ir segt privātā pakalpojuma sniedzēja izmaksas tādā apmērā, kas atbilst vienam izglītojamajam pirmsskolas izglītības programmā nepieciešamajām izmaksām attiecīgās pašvaldības uzturētā bērnudārzā. Piemēram, 2015.gadā Jelgavas pilsētā pašvaldības noteiktais atbalsta apmērs par vienu izglītojamo privātā pirmsskolas izglītības iestādē ir 112 eiro mēnesī. 

Kārtību, kādā pašvaldība līdzfinansē pirmsskolas izglītības apguvi privātā bērnudārzā, noteic Ministru kabineta noteikumi Nr.1523 „Kārtība, kādā pašvaldība atbilstoši tās noteiktajām vidējām izmaksām sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātajai izglītības iestādei”. Noteikumu 2.punkts paredz, ka pašvaldības atbalsts ir paredzēts norēķiniem ar Izglītības iestāžu reģistrā reģistrētu privāto izglītības iestādi, kas nodrošina pirmsskolas izglītības programmas apguvi darbdienās (ne mazāk kā 8 stundas dienā) un īsteno licencētu vispārējās vai speciālās pirmsskolas izglītības programmu.

MK noteikumu Nr.1523 16.punktā noteikts, ka 2014. un 2015.gadā papildus pašvaldības atbalstam tiek noteikts arī valsts atbalsts. Valsts atbalsta apmērs par vienu bērnu tiek noteikts līdz 142 eiro mēnesī, ievērojot nosacījumu, ka valsts atbalsta un pašvaldības atbalsta kopējais apjoms vienam bērnam nepārsniedz 185 eiro ārpus Rīgas plānošanas reģiona esošā privātā izglītības iestādē.

Tātad, ja 2015.gadā Jelgavas pilsētā pašvaldības noteiktais atbalsta apmērs par vienu izglītojamo privātā pirmsskolas izglītības iestādē ir 112 eiro mēnesī, tad papildus pašvaldības līdzfinansējumam  tiek piešķirts arī valsts atbalsts 73 eiro mēnesī (kopā 185 eiro).

Katra pašvaldība, ievērojot MK noteikumos Nr.1523 noteikto, var pieņemt savu kārtību, kādā tiek organizēta uzņemšana pašvaldību bērnudārzā un piešķirts, izmaksāts un līdz ar to arī pārtraukts līdzfinansējums pirmsskolas izglītības apguvei privātā bērnudārzā, ja vieta pašvaldības bērnudārzā bērnam netiek nodrošināta.

Jelgavas pilsētā ir spēkā 2014.gada 27.marta saistošie noteikumi Nr.14-4 „Jelgavas pilsētas pašvaldības pirmsskolas izglītības nodrošināšanas funkcijas īstenošanas kārtība”, kuru 30.punkts paredz, ka pašvaldības atbalstu (un līdz ar to arī valsts atbalstu) piešķir ar šādiem nosacījumiem:

1. bērna dzīvesvieta ir deklarēta Jelgavas pilsētas administratīvajā teritorijā;

2. bērns ir sasniedzis pusotra gada vecumu;

3. bērns ir reģistrēts pirmsskolas izglītības programmas apguvei uz konkrēto mācību gadu, bet viņam nav piešķirta vieta pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē;

4. ir noslēgts trīspusējs līgums starp bērna vecāku, Izglītības pārvaldi un privāto izglītības iestādi par pirmsskolas izglītības nodrošināšanu bērnam.

Jelgavas izglītības pārvaldes galvenā speciāliste pirmsskolas izglītībā Sarmīte Jona skaidro: „Ja ir nodibināta un atbilstoši normatīvo aktu prasībām reģistrēta jauna privātā izglītības iestāde un tajā atbilstoši noteikumu prasībām  licencētas pirmsskolas izglītības programmas apguvei reģistrēts bērns, privātajai izglītības iestādei jāsazinās ar Jelgavas izglītības pārvaldi, lai noslēgtu savstarpējo līgumu par pirmsskolas izglītības pakalpojuma nodrošināšanu un trīs pušu līgumu starp bērna vecākiem, privāto izglītības iestādi un Jelgavas izglītības pārvaldi. Savstarpējais līgums par pirmsskolas izglītības pakalpojuma nodrošināšanu slēdzams vienu reizi, bet trīs pušu līgums – par katru bērnu.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas