E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1981
Lasīšanai: 3 minūtes

Uz pabalstu tiesīgo cilvēku loks noteikts Atlīdzības likumā un MK noteikumos

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. februārī, 2013
Iveta Vēvere

Labdien! Vai uz zemāk minētiem likumiem es likumīgi varu lūgt vasts darba iestādē vienreizēju miršanas pabalstu audžu tēva nāves gadījumā, ja no 2 gadu vecuma viņš ir bijis tēva vietā, oficiāli ar māti precējies, bet nav nokārtojis adoptāciju un nav ņēmis apgādībā?
Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums 20.pants. Pabalsts sakarā ar ģimenes locekļa vai apgādājamā nāvi.
Par iedzīvotāju ienākuma nodokli 9.pants. Ar nodokli neapliekamo ienākumu veidi 14) darbinieka vai viņa radinieku (tuvinieku) nāves gadījumā darba devēja piešķirtais bēru pabalsts, kura vērtība nepārsniedz 150 latu.

A
atbild:
20. februārī, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 20.pantā (Pabalsts sakarā ar ģimenes locekļa vai apgādājamā nāvi) ir definēts: amatpersonai (darbiniekam) izmaksā pabalstu sakarā ar ģimenes locekļa (laulātā, bērna, vecāku, vecvecāku, adoptētāja vai adoptētā, brāļa vai māsas) vai apgādājamā nāvi ne vairāk kā vienas minimālās mēneša darba algas apmērā.

Šā pabalsta piešķiršanas kārtību nosaka Ministru kabinets.

Ministru kabineta 2010.gada 21.jūnija noteikumi Nr.565 par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku sociālajām garantijām (VI. Pabalsts sakarā ar ģimenes locekļa vai apgādājamā nāvi) nosaka: lai amatpersona (darbinieks) saņemtu pabalstu sakarā ar ģimenes locekļa (laulātais, bērni, vecāki, vecvecāki, adoptētāji un adoptētie, brāļi un māsas) vai apgādājamā nāvi, tā gada laikā pēc ģimenes locekļa vai apgādājamā nāves iesniedz attiecīgās institūcijas vadītājam vai viņa pilnvarotai amatpersonai iesniegumu par pabalsta piešķiršanu. Amatpersona (darbinieks) ir tiesīga iesniegt miršanas apliecības kopiju, kā arī radniecību, laulību vai apgādību apliecinoša dokumenta kopiju, uzrādot oriģinālu. Ja amatpersona (darbinieks) minētos dokumentus (izņemot iesniegumu) neiesniedz, institūcija minēto informāciju iegūst Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Tātad dokumenti, kas apliecina pabalsta piešķiršanas likumību, ir pārbaudāmi.

Savukārt likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli“ 9.pants (Ar nodokli neapliekamo ienākumu veidi) nosaka tikai summu - 150 lati, kuru neapliek ar nodokli no darba devēja piešķirtā bēru pabalsta darbinieka vai viņa radinieku (tuvinieku) nāves gadījumā.

Kā redzams, gan likums, gan MK noteikumi konkrēti definē, kas juridiski uzskatāms par ģimenes locekli.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas