E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14128
Lasīšanai: 2 minūtes

Lai būtu tiesības uz maternitātes pabalstu, jābūt sociāli apdrošinātai

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. aprīlī, 2018
Maija

Esmu pieņemta darbā uz nenoteiktu laiku, konkrētāk, uz citas kolēģes dekrēta laiku. Kolēģe atgriežas darbā maijā, kas nozīmē, ka mans darba līgums beidzas. Bet man pašai vajadzētu iet dekrētā jūnijā. Vai man būs tiesības saņemt dekrēta naudu? Esmu nostrādājusi pusotru gadu, sociālās iemaksas ir veiktas par šo laiku.

A
atbild:
04. aprīlī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Lai būtu tiesības uz maternitātes pabalstu, jābūt sociāli apdrošinātai saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”, tātad darba ņēmējai vai pašnodarbinātajai apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā. Maternitātes pabalstam tā būs diena, ar kuru sākas grūtniecības atvaļinājums un ir izsniegta darba nespējas lapa B.

Tātad, ja nebūsiet darba attiecībās, nebūs tiesību uz maternitātes pabalstu. Savukārt, ja tiek noteiktas tiesības uz maternitātes pabalstu, secīgi ir tiesības arī uz vecāku pabalstu.

Jūs rakstāt, ka esat pieņemta darbā uz nenoteiktu laiku. No situācijas izklāsta tomēr noprotams, ka tas ir līgums uz noteiktu laiku.

Slēdzot darba līgumu uz noteiktu laiku, darba līgumā jānorāda vai nu laiks, uz kādu šāds darba līgums noslēgts, norādot darba līgumā precīzu darba tiesisko attiecību beigu termiņu, vai arī apstākļi, kuriem iestājoties darba tiesiskās attiecības izbeigsies.

Darba likuma 113. pantā noteikts:

  1. Darba tiesiskās attiecības pēc līguma, kas noslēgts uz noteiktu laiku, izbeidzas ar dienu, kad izbeidzas darba līguma termiņš.
  2. Ja darba līgumā, kas noslēgts uz noteiktu laiku, nav noteikts beigu termiņš, darba devējam ir pienākums rakstveidā paziņot darbiniekam par gaidāmo darba tiesisko attiecību izbeigšanos ne vēlāk kā divas nedēļas iepriekš.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas