E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13618
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
26
26

Prasības, atverot privātu bērnudārzu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. janvārī, 2018
Sanita

Labdien! Gribu atvērt savu privāto bērnudārzu – Rīgas rajonā. Kas man ir vajadzīgs? Ar ko vajadzētu sākt? Kur meklēt informāciju? Un vai ir kādas iespējas, varbūt kādi projekti, kur var pieteikties?

A
atbild:
26. janvārī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Atbilstoši normatīvo aktu regulējumam bērnu pieskatīšana viņu dzīvesvietā vai citā piemērotā vietā ārpus bērna dzīvesvietas bez vecāku klātbūtnes ir bērnu uzraudzības pakalpojums. Bērnu uzraudzības pakalpojums ir kvalificēts uzraudzības un aprūpes pakalpojums, kura mērķis ir nodrošināt bērna atrašanos pieaugušā klātbūtnē un drošu, saturīgu un lietderīgu dienas organizēšanu bērnam, sekmējot bērna vispusīgu attīstību (Bērnu tiesību aizsardzības likuma 1. panta 17. punkts). 

Bērnu uzraudzības pakalpojumu var sniegt gan valsts un pašvaldību dibinātas iestādes, gan privātas juridiskas un fiziskas personas, kas ir reģistrētas Bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzēju reģistrā kā pakalpojuma sniedzējas. To iespējams izdarīt Izglītības kvalitātes valsts dienestā (IKVD). Pakalpojuma sniedzēja kvalifikācijas, drošības un reģistrācijas prasības ir noteiktas Ministru kabineta noteikumos Nr. 404 “Prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrēšanas kārtība”.

Bērnu uzraudzības pakalpojumus iedala īslaicīgos pakalpojumos (līdz 4 stundām dienā) un pilna laika pakalpojumos (ilgāk par 4 stundām dienā). Atkarībā no pakalpojuma veida un ilguma regulējums var nedaudz atšķirties.

Sīkāks izklāsts par to, kādas normatīvo aktu prasības jāievēro, sniedzot bērnu uzraudzības pakalpojumu, ir pieejams IKVD mājaslapas sadaļā “Reģistrācija” > “Bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrācija”.

Savukārt, ja bērnudārzu plānots reģistrēt kā izglītības iestādi, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu, vispirms jāiepazīstas ar izglītības iestādes reģistrācijas kārtību, kas izklāstīta IKVD mājaslapas sadaļā “Izglītības iestāžu reģistrs”.

LV portāla rīcībā nav informācijas par atbalsta pasākumiem privāto bērnudārzu izveidei. Taču, uzsākot uzņēmējdarbību, iespējams, sev noderīgu informāciju atradīsiet Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras mājaslapas sadaļā “Biznesa ABC”, kur pieejama arī informācija par atbalsta iespējām uzņēmējiem.

Labs saturs
26
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas