E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13455
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
7
7

Uzņēmuma īpašnieks jebkurā brīdī var pārdot savas daļas

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. decembrī, 2017
kaspa

Labdien! Uzņēmumā man pieder 40 procenti, bet gribētos atteikties. Esmu arī valdes loceklis. Kā man pareizi rakstīt, un kur man jādodas? Vai arī valdes priekšsēdētājam ir jābūt klāt?

A
atbild:
03. janvārī, 2018
Līga Pauliņa
LV portāls

Saskaņā ar Komerclikuma 224. panta astoto daļu valdes loceklis var jebkurā laikā atstāt valdes locekļa amatu, par to iesniedzot paziņojumu sabiedrībai (valdei, ja neesat vienīgais valdes loceklis, vai dalībnieku sapulcei). Saskaņā ar Komerclikuma 307. pantu izmaiņas valdes sastāvā piesakāmas komercreģistra iestādei, iesniedzot valdes locekļu sarakstu un attiecīgo valdes locekļa paziņojumu.

Attiecībā uz vēlēšanos “atteikties” no daļām uzņēmumā Jums ir vairākas iespējas daļas atsavināt – pārdot, mainīt, dāvināt un patiešām atteikties no tām.

Saskaņā ar Komerclikuma 188. panta pirmo daļu dalībniekam ir tiesības brīvi atsavināt sev piederošo daļu, ja vien likumā vai statūtos nav noteikts citādi. Tāpat šā panta trešajā daļā ir noteikts, ka dāvināt, mainīt vai citādi atsavināt daļu (izņemot pārdošanu) dalībnieks drīkst tikai ar dalībnieku lēmumā izteiktu piekrišanu, ja statūtos nav noteikts citādi. Tas nozīmē, ka sabiedrības dalībnieks var pārdot sev piederošās kapitāla daļas trešajai personai bez dalībnieku lēmumā izteiktas piekrišanas. Savukārt dāvināt, mainīt vai citādi atsavināt sev piederošās kapitāla daļas dalībnieks var tikai ar pārējo dalībnieku piekrišanu. Atbilstoši Komerclikuma 192. panta pirmās daļas 3. punktam sabiedrības dalībnieks var rakstveidā atteikties no savām kapitāla daļām, neprasot pārējo dalībnieku piekrišanu, tādējādi pati sabiedrība iegūst dalībnieka kapitāla daļas.

Arī šīs izmaiņas piesakāmas ierakstīšanai komercreģistrā. Vairāk informācijas par kārtību, kādā tas izdarāms, var atrast Uzņēmumu reģistra mājaslapā http://www.ur.gov.lv/registri.html > “Kā veikt grozījumus?” > “Izmaiņas dalībnieku reģistrā”.
Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas