E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13453
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Ko darīt, ja dzīvoklī ir smaka no picērijas

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. decembrī, 2017
Ilze

Labdien! Zem mana dzīvokļa atrodas picērijas darbnīca, no kuras ik vakaru nāk ļoti spēcīga deguma un cepšanas tvaiku smaka, izvēdināt gandrīz nav iespējams, smaka izplatās arī pa visu dzīvokli, pašā picērijā vispār nav iespējams atrasties smirdoņas dēļ. Lūdzu, palīdziet! Kur man vērsties ar sūdzību/lūgumu noregulēt minēto jautājumu?

A
atbild:
03. janvārī, 2018
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Problēma, šķiet, nebūs viegli atrisināma. Pirmkārt, varat vērsties būvvaldē, lai noskaidrotu, vai picērijas darbība notiek saskaņā ar projektu, vai ir saņemtas nepieciešamās atļaujas šādam uzņēmējdarbības veidam, izpildītas visas prasības saistībā ar ventilācijas sistēmu izbūvi. Iespējams, sabiedriskās ēdināšanas uzņēmums ir pieslēdzies mājas ventilācijas sistēmai bez projekta, bez normālai gaisa apmaiņai nepieciešamās vilkmes aprēķiniem, bet uzraudzības iestādes un būvvalde, pieņemot šo objektu, minētās nepilnības atstājušas bez ievērības. Lai picērijas telpās notiktu pareiza gaisa apmaiņa, vajadzīga samērā dārga vilkmes ventilācijas iekārta. Mājas iedzīvotājiem būtu jāpieprasa atkārtota pārbaude, jāuzaicina neatkarīgs eksperts, rakstiski jāvēršas ar sūdzību namu pārvaldē. Varat arī ziņot Valsts vides dienestam par vides piesārņošanu pa tālruni  67084211.

Otrkārt, svarīgi arī tas, vai Jūsu dzīvojamā mājā pienācīgi darbojas kopīgā ventilācijas sistēma. Dzīvokļu remontu vai pārbūves laikā nereti ventilācijas šahtas ir nojauktas, aizsprostotas ventilācijas šahtu atveres, tās tiek aizvērtas ar vāciņiem vai ierīkota spēcīga piespiedu ventilācija, kā arī virs plītīm novietotie tvaika nosūcēji pievienoti dabiskās ventilācijas sistēmai, kas samazina gaisa vilkmi un pasliktina tās darbību. (Starp citu, no nākamā gada to darīt būs aizliegts, ja telpā uzstādīts gāzes aparāts (piemēram, gāzes plīts) un nav papildu ventilācijas, kas nodrošina pastāvīgu gaisa apmaiņu.) Arī dzīvokļu pieliekamajos ir likvidētas ventilācijas atveres ārsienās, kas pastiprināja ventilāciju.

Praktiķi dod vienkāršu padomu – lai pārbaudītu, vai ventilācijas sistēma dzīvoklī darbojas, pie ventilācijas atveres jātur aizdegta svece. Ja liesmiņa novirzās atveres virzienā, tas liecina, ka ventilācija vispār ir. Taču, cik tā ir pietiekama, var noteikt speciālists. Ja ventilācijas sistēma mājā nedarbojas, tad ir jāvēršas pie apsaimniekotāja, lai problēmu novērstu, jo ventilācijas trūkums apdraud mājas ugunsdrošību.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 76 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas