E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12086
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Par vienīgā NĪ pārdošanas ienākuma ieguldīšanu funkcionāli līdzīgā īpašumā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
31. maijā, 2017
Mārtiņš

Labdien! 2016. gadā pārdevu savu lauku māju, kura bija jau uzcelta 2005. gadā, bet nodota ekspluatācijā tikai 2016. gadā. Ekspluatācijā nodevu, lai varētu īpašumu korekti pārdot jaunajiem īpašniekiem. Par šo darījumu samaksāju kapitāla pieauguma nodokli 15% apmērā, kā noteikts. Bet nesen "uzdūros" informācijai – ja, pārdodot nekustamo īpašumu, iegūtie līdzekļi gada laikā tiek ieguldīti līdzvērtīga īpašuma iegādē, tad šī 15% nodeva nav jāmaksā. Visu par lauku īpašuma pārdošanu iegūto naudu es ieguldīju hipotekārā kredīta dzēšanā par mājas izpirkšanu no bankas, kuru uzcēlām, ņemot hipotekāro kredītu. Jautājums – varbūt man nemaz nevajadzēja maksāt valstij šos 15% par lauku mājas pārdošanu, jo es taču kļuvu par pilnvērtīgu mājas īpašnieku mājai, kura līdz šim piederēja bankai, bet es tikai skaitījos kā īpašnieks Zemesgrāmatas aktos? Ceru, ka situācijas apraksts sanāca gana sakarīgs un jautājums saprotams. Ja tomēr nav saprotams, tad, lūdzu, uzrakstiet man e-pasta vēstuli – sniegšu precizējumus. Mūsu ģimenei šie 15% ir gana liela summa – 6000 eiro!

A
atbild:
05. jūnijā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir noteikts, ka ar nodokli neapliek ienākumu no nekustamā īpašuma atsavināšanas (attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā vienīgais nodokļa maksātāja nekustamais īpašums), ja šo ienākumu no jauna iegulda funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Ja nekustamais īpašums tiek ieķīlāts un par labu bankai ir nostiprināta hipotēka, īpašuma tiesības ar to neizbeidzas un īpašnieks var brīvi izlietot visas savas īpašnieka tiesības, tikai ievērojot par labu bankai reģistrētos aizliegumus un ķīlas tiesības. Tātad iegādātais un ieķīlātais nekustamais īpašums Zemesgrāmatā bija noformēts uz Jūsu vārda, par labu bankai tas bija tikai ieķīlāts saistību pret banku nodrošināšanai, nevis piederēja bankai.

Likuma norma – atbrīvojums no nodokļa, ja pārdod vienīgo īpašumu (to apliecina ieraksts zemesgrāmatā) un pērk tā vietā citu, – ir pretimnākšana iedzīvotājiem, kuriem ir viens īpašums, un ir domāta situācijām, kad savu vienīgo īpašumu aizstāj ar citu.

Par funkcionāli līdzīgu nekustamo īpašumu likuma izpratnē uzskata īpašumu, kuru izmanto līdzīgiem mērķiem kā iepriekšējo.

Nodokļa piemērošana konkrētajā situācijā, kas pamatota ar nepieciešamajiem dokumentiem, jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā.

Par nekustamā īpašuma aizstāšanu ar funkcionāli līdzīgu nekustamo īpašumu Valsts ieņēmumu dienestam ir iespējams pārliecināties pēc Zemesgrāmatas datiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas