E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11078
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses

Aktualizēto kadastrālo vērtību nodokļa aprēķinam piemēro ar nākamo gadu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. janvārī, 2017
Pēteris

Labdien! Man kopīpašumā no 2016. gada decembra pieder neapbūvēts zemes gabals (zemesgrāmatā ierakstīta reālā lietošanas kārtība un noteikumi, kā arī tiek virzīts jautājums par zemes gabalu nodalīšanu). Saskaņā ar Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu 15. pielikumu manā daļā ir pieļaujama savrupmāju apbūve, bet otra īpašnieka daļa paredzēta jauktas apbūves ar dzīvojamo funkciju teritorija. Savukārt informatīvā izdruka no kadastra informācijas sistēmas teksta datiem liecina, ka zemes lietošanas mērķis ir komercdarbības objektu apbūve. Papildus manai īpašuma daļai gar ceļa malu iet sarkanā līnija (tāda pati situācija ir arī otram īpašniekam). Sazinoties ar Rīgas domi, tika norādīts, ka izmaiņas par nekustamā īpašuma nodokļa aprēķinu ir jāvirza pašam, kā arī jāpieprasa datu aktualizācija, tomēr man, veicot šo aktualizāciju, izmaiņas nekustamā īpašuma nodokļa apmērā būs iespējamas tikai no 2018. gada. Vai šie dati Rīgas domei ir jāņem vērā, aprēķinot nekustamā īpašuma nodokli par 2017. gadu? Ņemot vērā, ka Rīgas dome pieņem attiecīgos saistošos noteikumus un nosaka sarkanās līnijas. Paldies!

A
atbild:
09. janvārī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nekustamā īpašuma nodokli pašvaldība aprēķina, nevis pamatojoties uz zemes lietošanas mērķi, bet gan no kadastrālās vērtības, kas tai noteikta. Kadastrālo vērtību bāzi apstiprina Ministru kabinets līdz katra gada 15. jūnijam. Apstiprinātā kadastrālā vērtību bāze tiek piemērota kadastrālo vērtību aprēķinam no nākamā gada 1. janvāra.

Likums "Par nekustamā īpašuma nodokli" paredz: Ja taksācijas gada laikā Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā tiek reģistrētas kadastra datu izmaiņas, aktualizētā kadastrālā vērtība nodokļa aprēķinam tiek piemērota ar nākamo taksācijas gadu.

Nekustamā īpašuma lietošanas mērķu noteikšanas un maiņas ierosināšanas kārtība ir noteikta Ministru kabineta 2006. gada 20. jūnija noteikumos Nr. 496 "Nekustamā īpašuma lietošanas mērķu klasifikācija un nekustamā īpašuma lietošanas mērķu noteikšanas un maiņas kārtība".

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas