E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10963
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses

Starpvalstu līgumi novērš vienu un to pašu ienākumu dubultu aplikšanu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. decembrī, 2016
Aiga

Vai ir iespējams reģistrēties un maksāt nodokļus kā pašnodarbinātai personai (individuālā darba veicējs) Latvijā (ir LV nodokļu maksātāja statuss), ja ienākumus gūst citā ES valstī (piem., Beļģijā) un arī pastāvīgā (deklarētā) dzīvesvieta ir attiecīgajā ES valstī? Vai mītnes zemes nodokļu dienesti apliks manus ienākumus ar dubultnodokli, ja ienākumus gūstu viņu valstī un arī deklarētā dzīvesvieta ir attiecīgajā ES valstī?

A
atbild:
14. februārī, 2017
Valsts ieņēmumu dienests
Nodokļu speciālisti

Latvijā kā saimnieciskās darbības veicējam ir jāreģistrējas, ja saimnieciskā darbība tiek veikta Latvijā.

Par fiziskās personas saimniecisko darbību uzskata jebkuru darbību, kas vērsta uz preču ražošanu, darbu izpildi, tirdzniecību un pakalpojumu sniegšanu par atlīdzību.

Fiziskajai personai pirms saimnieciskās darbības sākšanas ir jāreģistrējas VID kā nodokļu maksātājai – saimnieciskās darbības veicējai –, norādot jomu, kurā persona veiks saimniecisko darbību.

Saimniecisko darbību var reģistrēt VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (sadaļā “Dokumenti” > “No veidlapas” > “Nodokļu maksātāja pamatdarbības veida un reģistrācijas datu izmaiņu veidlapa” > “Nodokļu maksātāja (Fiziskas personas) reģistrācijas dati”) vai klātienē jebkurā klientu apkalpošanas centrā, uzrādot pasi vai personas apliecību (eID) un aizpildot nodokļu maksātāja reģistrācijas lapu.

Pamatā visās valstīs attiecībā uz fiziskajām personām darbojas princips, ka tās rezidences valstī tām ir pienākums deklarēt visā pasaulē gūtos ienākumus. Savukārt rezidences valsts, ievērojot starpvalstu līgumos par nodokļu dubultās uzlikšanas un nomaksas novēršanu ietvertos nosacījumus, ir tā valsts, kurā ir pastāvīgā dzīvesvieta un ar kuru ir izveidojušās ciešākas ekonomiskās un personiskās saites. Minētajos starpvalstu līgumos ietvertie nosacījumi novērš vienu un to pašu ienākumu dubultu aplikšanu, izmantojot izslēgšanas metodi (ienākums tiek atbrīvots no aplikšanas ar nodokli, ja ir ticis pakļauts aplikšanai ar nodokli otrā līgumslēdzējvalstī) vai kredīta metodi (nodokļa aprēķinā tiek ņemts vērā ārvalstīs samaksātais nodoklis).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas