E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10673
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ģimene

Paternitātes pieņēmuma apstrīdēšana ir arī bijušā vīra interesēs

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. novembrī, 2016
Inese

Labdien, man ir tāda situācija, ka esmu dzemdējusi bērnu laulībā ar citu vīrieti, dzimšanas apliecībā šobrīd ir ierakstīts mans bijušais vīrs. Šķiršanas tiesa notika dienu pēc bērna dzimšanas! Tagad man ir jāapstrīd paternitāte, jo bioloģiskais tēvs, tāpat kā es, vēlas, lai dzimšanas apliecībā ir viņa vārds. Bijušais vīrs ir ārzemēs un paziņoja, ka uz tiesu nebrauks, ja iesniegšu papīros, jo šķiršanās papīros skaidri un gaiši ir rakstīts, ka laulībā kopīgu bērnu mums nav! Ko jūs ieteiktu man darīt, lai pēc iespējas ātrāk labotu ierakstu dzimšanas apliecībā un vai tiesa piekritīs paternitātes apstrīdēšanai, ja bijušais vīrs neieradīsies?

A
atbild:
22. novembrī, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

Atbilstoši Civillikuma 148. pantam  paternitātes pieņēmumu var apstrīdēt tiesā. Paternitātes pieņēmumu bērna mātes bijušais laulātais var apstrīdēt divu gadu laikā no dienas, kad viņš uzzināja, ka nav bērna bioloģiskais tēvs. Tādas pašas tiesības apstrīdēt paternitātes pieņēmumu ir bērna mātei. Gadījumā ja bērna māte un bērna mātes vīrs dzīvoja šķirti vismaz 306 dienas pirms bērna piedzimšanas, divu gadu laikā no bērna piedzimšanas paternitātes pieņēmumu ir tiesības apstrīdēt personai, kas uzskata sevi par bērna bioloģisko tēvu.

Šajā gadījumā atbildētājs lietā par paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanu būs bērna mātes bijušais vīrs, kas pēc paternitātes pieņēmuma ir ierakstīts bērna dzimšanas apliecībā. Ja atbildētājs pats nevar ierasties tiesā, vēlams, lai viņš sniedz rakstisku paskaidrojumu tiesai par to, ka prasību pilnībā atzīst un lūdz anulēt ierakstu par viņu kā bērna tēvu dzimšanas reģistrā vai pilnvaro kādu citu personu, kura pārstāvētu viņa tiesības.

Tā kā šobrīd juridiski bērna tēvs ir bērna mātes bijušais vīrs, viņa paša interesēs ir nelikt šķēršļus un nokārtot šo jautājumu pēc iespējas ātrāk, pretējā gadījumā uz viņu gulstas visi ar bērna aizgādību saistītie pienākumi, tai skaitā pienākums maksāt uzturlīdzekļus bērna uzturam, un ieraksts tiesas sprieduma aprakstošajā daļā par laulības šķiršanu šo faktu nemaina.

Praksē ir ne mazums gadījumu, kad tiesā tiek piedzīti uzturlīdzekļi no personas, kura nav bērna bioloģiskais tēvs, bet ir ierakstīts dzimšanas apliecībā pēc paternitātes pieņēmuma.

Ja tomēr atbildētājs atsakās sadarboties, tiesai būs jāpierāda, ka bērna bioloģiskais tēvs ir cits vīrietis. Šim nolūkam, iespējams, būs nepieciešams veikt DNS ekspertīzi. Šādā gadījumā būtu vēlams, lai prasības pieteikumu palīdzētu sagatavot ģimenes tiesību jomā kompetents jurists. Labi sagatavots pieteikums var izšķirt, cik ātri un objektīvi tiks izskatīta lieta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas