E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10556
Lasīšanai: 3 minūtes

Par uzturlīdzekļu maksāšanas pienākumu Lielbritānijā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. oktobrī, 2016
vadim

Labdien, mana meita ar mammu dzīvo Lielbritānijā jau 5 gadus, mums ir tiesas lēmums, ka man viņai jāmaksā bērnu uzturlīdzekļi, un šī lieta jau nav pārsūdzama. Bet apstākļi mainījās, es tagad pastāvīgi dzīvoju Lielbritānijā un sāku maksāt uzturlīdzekļus pēc Lielbritānijas likumiem. Otrs vecāks to negrib tāpēc, ka uzturlīdzekļi, aprēķināti Latvijā, ir lielāki. Kas būs, ja es pārtraukšu maksāt Latvijā, ja man ir spriedums par uzturlīdzekļiem Lielbritānijā? Kur vērsties Latvijā, lai man nebūtu problēmas par Latvijas tiesas sprieduma neizpildīšanu?

A
atbild:
27. oktobrī, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

No situācijas apraksta nav skaidrs, uz kāda pamata noteikts pienākums maksāt uzturlīdzekļus bērna uzturam Lielbritānijā. Ja pašreizējā dzīvesvietas valstī ir pieņemts jauns spriedums par uzturlīdzekļu apmēru, tas varētu nozīmēt, ka viena no pusēm ir vērsusies Lielbritānijas kompetentajā iestādē ar jaunu prasības pieteikumu par uzturlīdzekļu piedziņu vai Latvijas tiesā pieņemtā nolēmuma grozīšanu, līdz ar to nav saprotams, kāpēc bērna māte kā prasītāja vai atbildētāja nav aizstāvējusi savas tiesības, pamatojoties uz Latvijā pieņemta tiesas sprieduma spēkā esamību.

Vēršam uzmanību, ka atbilstoši Eiropas Savienības Padomes 2008. gada 18. decembra Regulai (EK) Nr. 4/2009 par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, nolēmumu atzīšanu un izpildi un sadarbību uzturēšanas saistību lietā (Uzturlīdzekļu regula) Latvijā pieņemts tiesas spriedums par uzturlīdzekļu piedziņu ir atzīstams par spēkā esošu un izpildāmu arī citās ES dalībvalstīs, tai skaitā Lielbritānijā, kamēr tas nav pārsūdzēts.

Tāpēc, lai spriestu par pašreizējo situāciju un turpmāko rīcību, nepieciešams iepazīties ar Lielbritānijā pieņemtā sprieduma saturu. Ar jautājumiem par tiesisko regulējumu uzturlīdzekļu jomā Lielbritānijā un ES aicinām vērsties Lielbritānijas Bērnu apgādības aģentūrā (Child Support Agency), kura vienlaikus ir arī valsts kompetentā iestāde pārrobežu uzturlīdzekļu piedziņas jautājumos saskaņā ar Uzturlīdzekļu regulu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas