E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10337
Lasīšanai: 4 minūtes

Nav garantiju, ka Īrijā noteiktais uzturlīdzekļu apmērs būs lielāks

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. septembrī, 2016
Sindija

Labdien! Vēlos uzzināt, vai es varu pieprasīt uzturlīdzekļus no Īrijas, jo bērna tēvs jau vairāk kā 12 gadus dzīvo un strādā Īrijā, bet, cik man ir zināms, viņš tur strādā neoficāli, ir savs bizness.... Viņš gan man sūta 100 eiro mēnesī, ko viņam piedzinu caur tiesu LV. Citu palīdzību nesniedz. Paldies!

A
atbild:
30. septembrī, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

No jautājuma saprotams, ka vēlaties panākt uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu, sniedzot prasību Īrijas kompetentajā iestādē. Tāda iespēja pastāv. Eiropas Savienībā (ES) šim nolūkam spēkā ir speciāls normatīvais akts – ES Padomes 2008. gada 18. decembra Regula (EK) Nr. 4/2009 par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, nolēmumu atzīšanu un izpildi un sadarbību uzturēšanas saistību lietā (Uzturlīdzekļu regula). Minētā regula atvieglo jau esoša tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu izpildi vai jauna tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu pieņemšanu citā ES dalībvalstī, ja prasītājs un atbildētājs dzīvo dažādās ES valstīs.

Saskaņā ar Uzturlīdzekļu regulu katrā dalībvalstī ir izveidota centrālā iestāde, kas palīdz pārrobežu uzturlīdzekļu pieteikumu sagatavošanā un pārsūtīšanā starp ES dalībvalstīm. Latvijā regulas noteiktos centrālās iestādes pienākumus veic Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija. 

Šajā gadījumā Jums būtu jāsagatavo un jāiesniedz UGF administrācijā pārrobežu pieteikums par Latvijas tiesā pieņemtā nolēmuma grozīšanu, pieprasot noteikt uzturlīdzekļu summas palielināšanu saskaņā ar Uzturlīdzekļu regulas 56. panta 1. punkta e apakšpunktu (veidlapas paraugs pieejams šeit).

Taču ir jāņem vērā vairāki apstākļi. Pirmkārt, šāda prasība Jums ir jāpamato ar pierādījumiem, kas apliecina, ka bērna uzturam ir nepieciešams lielāks uzturlīdzekļu apmērs, tai skaitā arī jānorāda savi ienākumi. Otrkārt, lēmums par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu tiks pieņemts, pamatojoties uz normatīvo regulējumu Īrijā. Vēršam uzmanību, ka Latvijā atšķirībā no citām ES dalībvalstīm ir noteikts minimālais uzturlīdzekļu apmērs, ko nodrošināt ir katra vecāka pienākums neatkarīgi no mantiskā stāvokļa un spējas maksāt uzturlīdzekļus. Daudzās valstīs šāds minimālais uzturlīdzekļu apmērs nav noteikts un kompetentās iestādes, lemjot par uzturlīdzekļu apmēru, ņem vērā personas mantisko stāvokli. Tā kā personai nav oficiālu ienākumu un tā, iespējams, saņem sociālos pabalstus, prasība var tikt noraidīta vai atbildētāja pretprasības gadījumā uzturlīdzekļu apmērs pat tikt samazināts.

Plašāku informāciju par apsvērumiem, kas jāņem vērā pārrobežu pieteikumu sagatavošanā, iespējams saņemt UGF administrācijā, kas sniedz konsultācijas saistībā ar Uzturlīdzekļu regulas piemērošanu un palīdz personām sagatavot pārrobežu dokumentus. Ikviens var sazināties ar fonda administrācijas Starptautiskās sadarbības nodaļas darbiniekiem, zvanot pa tālruni 67814995 (katru darba dienu no plkst. 8.30 līdz 17.00). Palīdzība klātienē tiek sniegta katru darba dienu no 9.00 līdz 16.00, iepriekš telefoniski vienojoties par konkrētu pieņemšanas laiku.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 266 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas