E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10460
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Darba devējs pārkāpj likumus

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. septembrī, 2016
ELZA

Labdien! Strādāju uzņēmumā, kur par darbinieku sociālajām garantijām ir vienalga. Darba devējs algu maksā 2,35 stundā, kas tad arī skaitās minimālais tarifs. Ar to viss būtu kārtībā, bet par mums nodokļi tiek maksāti ļoti niecīgi un grafikā darba stundas tiek rakstītas kā uz pusslodzi, kaut gan strādājam pilnu slodzi. Slimības un atvaļinājuma naudas netiek maksātas un darba devējs saka, ka jums vienkārši tas nepienākas, jo es par jums maksāju nodokļus. VID mums liek melot (ja nu uznāks pārbaudes) un teikt, ka strādājam tikai 4h un visas naudas saņemam kā pienākas. Es gribu zināt savas tiesības - vai tiešām darba devējs ir tiesīgs nemaksāt ne slimības pabalstus, ne atvaļinājuma naudu, ne aiziešanas kompensāciju, ja ir uztaisīts, ka strādājam tikai kā uz pusslodzi un par mums veic niecīgus nodokļus. Kā tas viss notiek? Ja uz algas lapiņas man mēnesī sanāk piemēram 120 EUR, bet es saņemu 280. Es varētu VID jautāt, bet negribas nevienam taisīt nepatikšanas. Gribu tikai zināt, vai mūs strādājošos nemuļķo, jo bieži nezinām likumus.

A
atbild:
30. septembrī, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

No Jūsu izklāsta par situāciju ir noprotams, ka apzināties, ka darba devējs rīkojas negodprātīgi un nelikumīgi, lai kā to dēvētu – par muļķošanu, darbinieku un valsts krāpšanu vai kā citādi. Ja Jums līdzēs tiesību uzskaitījums, tad galvenās uzskaitīsim. Taču arī darba devējs likumus zina un pārkāpj tos apzināti. Ja jau darbinieki nevēlas darba devējam sagādāt nepatikšanas, samierinās ar tādu situāciju, pat gatavi melot Valsts ieņēmumu dienestam, kā tad to varēs novērst?

Darba tiesiskajās attiecībās galvenais ir Darba likums. Darba devēja pienākums ir:  

  • maksāt slimības naudu par darbnespējas A lapas periodu (pirmajām 10 slimības dienām; ja slimības periods ir garāks, B lapu apmaksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra);
  • piešķirt ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu – 4 kalendārās nedēļas un maksāt atvaļinājuma naudu;
  • izbeidzot darba tiesiskās attiecības, izmaksāt kompensāciju par neizmantotā atvaļinājuma periodu;
  • par katru darbinieku darba devējam obligāti jāsniedz ziņojums Valsts ieņēmumu dienestā;
  • no darba algas ir jāietur ne tikai iedzīvotāju ienākuma nodoklis (23%), bet arī valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (10,50% ietur no darbinieka algas, 23,59% darba devējs maksā no saviem līdzekļiem). Šie maksājumi darba ņēmējam dod tiesības uz sociālās apdrošināšanas pabalstiem (slimības, maternitātes, vecāku u.c.), turklāt no sociālajām iemaksām veidojas katra iedzīvotāja pensijas kapitāls.

Izpratnei par savām tiesībām Jums varētu noderēt Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības  izdevums (autori Kaspars Rācenājs un Nataļja Mickeviča) “Vienkārši par darba likumu”. Izdevums atrodams internetā un ir bez maksas.

Par darba tiesību pārkāpumiem ir jāziņo Valsts darba inspekcijai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas