E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10381
Lasīšanai: 3 minūtes

Visi aizdevuma nosacījumi un pušu rīcības ir atrodami līgumā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. septembrī, 2016
Signe

Vīrs kredītņēmējs, sieva galvotāja. Vīrs nemaksāja kredītu vairāk kā 3 mēnešus, banka atsūtīja paziņojumu galvotājai (sievai), ka nekavējoties jāsamaksā visa aizdevuma summa. Juridiski skaitās laulībā, bet kopā nedzīvo un nekomunicē savā starpā vispār. Jautājums - vai bankai nebija jābrīdina galvotāja, ka vīrs nav maksājis bankai vairākus mēnešus? Vai banka šeit pārkāpj kādu likumu?

A
atbild:
20. septembrī, 2016
Una Medne
juriste

Neredzot, ko paredz aizdevuma un galvojuma līgums, kā arī kāda komunikācija ar banku ir bijusi līdz šim, nav iespējams komentēt, vai ir pārkāptas kādas normatīvo aktu prasības. Katrā ziņā normatīvi nenosaka obligātu prasību un precīzu termiņu, kad parādnieks un galvinieks ir jābrīdina par neizpildītajām kredītsaistībām. To katra kredītiestāde parasti nosaka pati.

Bankai arī nav obligāta pienākuma sūtīt atgādinājumu par neizpildītām saistībām. Taču vienlīdz iespējams, ka banka atgādinājuma vēstuli bija Jums sūtījusi, un to var noskaidrot bankā.

Der pārliecināties, kādu savu kontaktadresi Jūs bijāt norādījusi galvojuma līgumā.  Ja gadījumā tā bija adrese, kur ar vīru iepriekš kopā dzīvojāt un šobrīd vairs nedzīvojat, tad Jums bija pienākums (galvojuma līgumā norādītā termiņā) bankai paziņot par savas kontaktadreses maiņu.

Galvojuma būtību diemžēl  nemaina apstāklis, ka Jūs ar vīru vairs nedzīvojat kopā. Saskaņā ar Civillikuma 1692. pantu galvojums ir ar līgumu uzņemts pienākums atbildēt kreditoram par trešās personas parādu, neatsvabinot tomēr pēdējo no viņas parāda. No tā izriet, ka Jūs galvojāt vīram izsniegtā bankas aizdevuma atmaksu. Ja vīrs aizdevumu nemaksā, tad banka ir tiesīga aizdevuma atmaksu prasīt no Jums.

Jums var ieteikt vērsties bankā un noskaidrot situāciju par kredītsaistībām, par kurām galvojāt, un ko banka plāno tālāk darīt. Jums kā galvotājam ir tiesības iepazīties ar sava vīra aizdevuma atmaksas kultūru. Saruna aiztaupīs Jums liekus nepatīkamus mirkļus, ja banka uzsāks parāda piedziņu pret Jums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas