E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3079
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Videonovērošana domāta, lai alkoholu nepārdod nepilngadīgajiem

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. oktobrī, 2013
Kārlis Muižnieks

Sveiki, par alkohola aprites likumu, konkrētāk videonovērošanu. Par nepārtrauktu videonovērošanu un videoierakstu. Video datu plūsmai jābūt nepārtrauktai tiešraidē, to es saprotu, bet kā ir ar ierakstu? Mana sistēma ir nokonfigurēta tā, ka ieraksts tiek veikts tikai uz kustību, bet tiešraidei piekļūt var 24/7. Vai ierakstam jārakstās arī, kad veikals ir ciet un neviens attēlā nekustās, vai likumīgi būtu arī, ja ieraksts notiek tikai uz kustību? Jautājums sasāpējies, jo neizpratu līdz galam, komatu, samulsināja "jānodrošina nepārtrauktu videonovērošanu (tiešraide), videoierakstu". Vai nepieciešams arī nepārtraukts videoieraksts, vai tikai ieraksts uz kustību apmierina likumu? Paldies.

A
atbild:
29. oktobrī, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā Saeima pieņēma, lai ierobežotu alkohola patēriņu bērnu un jauniešu vidū. Un šis mērķis attiecas gan uz to grozījumu daļu, kas jau ir stājusies spēkā, gan uz likuma normām, kas stāsies spēkā nākamgad. Arī videonovērošanas prasības noteikšana likumā paredzēta, lai novērstu un nepieļautu alkoholisko dzērienu pārdošanu bērniem un jauniešiem. 

Valsts ieņēmumu dienesta Akcīzes pārvaldes speciālisti, kuri LV portālam jau ir snieguši atbildes uz jautājumiem par videonovērošanu alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībā, norāda:

Saskaņā ar likuma 6.panta 11.daļas 2.punktu alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībā, izņemot alu, kurā absolūtais spirta daudzums nepārsniedz 5,8 tilpumprocentus, papildus šā panta pirmajā daļā noteiktajiem ierobežojumiem vienlaikus ievērojams šāds nosacījums - alkoholisko dzērienu tirdzniecības zāles pašapkalpošanās zonā un pircēju individuālās apkalpošanas vietā nodrošināma nepārtraukta videonovērošana, videoieraksta veikšana reālā laika režīmā un tā saglabāšana vismaz septiņas dienas pēc ierakstīšanas. 

Tiesību normā noteiktās prasības izpildei nevar būt formāls raksturs un ņemot vērā normas mērķi – nodrošināt iespēju kontrolēt, ka alkoholiskie dzērieni netiek pārdoti nepilngadīgajiem, uzskatām, ka videonovērošanas iekārtām ir jābūt tādai kvalitātei (izšķirtspējai), lai kontrolējošās iestādes, pārbaudot videoierakstus, varētu konstatēt noteikto prasību ievērošanu attiecībā uz alkoholisko dzērienu realizāciju nepilngadīgām personām. 

Ņemot vērā likuma 6.panta 1.1daļas 2.punktā noteikto, kā arī šīs tiesību normas mērķi, nepārtraukta videonovērošana, videoieraksta veikšana reālā laika režīmā un tā saglabāšana vismaz septiņas dienas pēc ierakstīšanas ir nodrošināma gan nodalītajā alkoholisko dzērienu tirdzniecības zāles pašapkalpošanās zonā, gan pircēju individuālās apkalpošanas vietā, tai skaitā arī tirdzniecības vietas kases zonā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 261 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas