E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2780
Lasīšanai: 5 minūtes
3
3

Ja personas dzīvesvietā reģistrēts uzņēmums

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. augustā, 2013
Šarlote

Vai un kā tiek kontrolēta juridisko un fizisko personu deklarēšanās kādā konkrētā adresē? Īrēju dzīvokli saimnieka mājā. Vai man kā īrniekam nav nekādu tiesību zināt/ietekmēt, kas notiek „manā" dzīvoklī? Īsumā situācija sekojoša. Uz mūsu adresi regulāri nāk vēstules svešām personām. Esmu zvanījusi tiesu izpildītājiem, bankām, gājusi uz pasu daļu utt., lai informētu, ka te tāds cilvēks nedzīvo. Protams, vārdus, uzvārdus neatceros, bet šķiet, ka katrreiz "meklē" kādu citu - vismaz ir bijuši gan vīrieši, gan sievietes. Iepriekšējo ierakstīto vēstuli kādai sievietei pastniece atnesa pagājušonedēļ, bet, tā kā teicu, ka tādu nezinu, tad viņa vēstuli nemaz neiedeva. Un pēdējā (vakar) jau liek aizdomāties par nelikumībām - adresēta firmai no Uzņēmumu reģistra (UR) par juridiskās adreses maiņu no ... pagasta Zemgalē uz mūsu dzīvokli Liepājā.
UR aicināja vērsties pie mājas saimnieka, jo viņš it kā esot atļāvis reģistrāciju. Sazinoties ar mājas saimnieku, viņš skaidroja, ka esot notikusi kļūda - it kā sajaukts dzīvokļa numurs. Solīja novērst, bet īstas ticības man nav. Ja manā dzīvoklī "mitinās" visticamāk fiktīva firma, es taču nevaru būt droša, ka viendien pie durvīm neklauvēs policija ar kratīšanas orderi... Vai kā īrnieks esmu beztiesīgs un neaizsargāts? Būtu pateicīga, ja atbildi saņemtu arī savā e-pastā.

A
atbild:
05. septembrī, 2013
Laura Platace
LV portāls

Jūsu sašutumu par situāciju var saprast. Pamatā Jūsu tiesības un pienākumus īrētajā dzīvoklī nosaka īres līgums. Saistībā ar problēmu Jums ir tiesības veikt noteiktas darbības.

Neatbilstošās adresēs reģistrētu, kā arī fiktīvu uzņēmumu problēma valstī ir aktuāla un patlaban tiesiskā regulējuma pilnveidošanai tiek sperti pirmie soļi. Tie problēmu pilnībā neatrisinās, taču uzlabojumi ir gaidāmi no 2014.gada.

Patlaban likumdevējs nav uzlicis par pienākumu Uzņēmumu reģistram (UR) veikt uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības), komersanta lēmuma pieņemšanas par uzņēmuma reģistrāciju faktisko apstākļu pārbaudi. UR Kontroles nodaļas vadītāja, valsts notāre Linda Bespalova norāda, ka Uzņēmumu reģistrs (UR) veic likumā „Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru” noteikto tiesību subjektu reģistrāciju. Šā likuma 8.panta otrajā daļā un 14.panta otrajā daļā noteikts, ka UR kompetencē neietilpst pārliecināties, vai konkrētajā adresē konkrētais komersants darbojas. Jo UR kompetencē nav arī kontrolēt fizisko personu deklarēšanos kādā konkrētā adresē. 

Personu dzīvesvietas deklarēšanas iestādes ir attiecīgās pašvaldības, to iestādes vai Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP), to paredz Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 7.panta pirmā daļa. Jebkura persona var lūgt veikt deklarēto ziņu pārbaudi.

PMLP pārstāve norāda, ka deklarēto ziņu pārbaude un anulēšana notiek, ievērojot Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 11.-12.pantā noteikto, kā arī Ministru kabineta 2003.gada 11.februāra noteikumos Nr.72 „Kārtība, kādā anulējamas ziņas par deklarēto dzīvesvietu” noteikto, proti, nekustamā īpašuma īpašniekam vai jebkurai citai ieinteresētai personai ir tiesības iesniegt iesniegumu par deklarēto ziņu pārbaudi (anulēšanu) attiecīgajai pašvaldībai, ja ir pamats uzskatīt, ka, deklarējot dzīvesvietu, kāda persona ir sniegusi nepatiesas ziņas vai attiecīgajai personai nav tiesiska pamata šajā dzīvesvietā dzīvot. Pašvaldība pēc deklarēto ziņu pārbaudes ir tiesīga pieņemt lēmumu par deklarēto ziņu anulēšanu vai atteikumu anulēt minētās ziņas.

Tātad Jūs kā dzīvoklī deklarētā persona varat lūgt PMLP dzīvoklī deklarēto personu pārbaudi un nedzīvojošo personu izdeklarēšanu. Praktiski pašvaldības dzīvesvietas deklarēšanas nodaļa pēc šāda iesnieguma saņemšanas nosūtīs uz dzīvokli pašvaldības policiju veikt personu pārbaudi. 

Bez tam Jūs varat vērsties ar iesniegumu arī UR, kurā informējat par konkrēta uzņēmuma neatrašanos tā juridiskajā adresē. Iesniegumu varat iesniegt personīgi vai arī nosūtīt pa pastu: Rīga, Pērses iela 2, LV-1011. Iesniegumu Jūs varat iesniegt arī elektroniski, parakstītu ar drošu elektronisko parakstu, kas satur laika zīmogu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 290 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas