E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9400
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Reģistri

Valsts un pašvaldību iestādes vēstules sūta uz deklarēto adresi

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. aprīlī, 2016
Andra

Labdien! Jautājums sekojošs. Dzīvoju ārzemēs, savu uzturēšanās vietu PMLP esmu norādījusi. Latvijā deklarētās dzīvesvietas man nav. Sakiet, lūdzu, vai valsts un pašvaldību iestādes man sūtīs vēstules uz ārzemēm, vai arī tam nav tiesiska pamata un iestādes vēstules sūta tikai uz Latvijā deklarētu dzīvesvietu? Paldies!

A
atbild:
19. aprīlī, 2016
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

Ikvienam Latvijas pilsonim un nepilsonim ir pienākums deklarēt savu dzīvesvietu, to paredz Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 6. pants. Šajā pašā pantā teikts: „Ja personas dzīvesvieta ir ārvalstī, dzīvesvietas deklarēšanas pienākums ir izpildīts, ja dzīvesvietas deklarētājs sniedzis ziņas par dzīvesvietu Iedzīvotāju reģistra likumā noteiktajā kārtībā.”

Par savu dzīvesvietu izvēloties citu valsti un tajā uzturoties ilgāk par pusgadu, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) ir jāinformē par jauno dzīvesvietas adresi ārvalstīs. Šādu pienākumu nosaka Iedzīvotāju reģistra likuma 15. pants.

Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu par dzīvesvietas nedeklarēšanu personu var sodīt, izsakot brīdinājumu vai uzliekot naudas sodu līdz 350 eiro.

Paziņošanas likuma 4. pants noteic – fiziskajai personai dokumentu paziņo uz deklarētās dzīvesvietas adresi vai deklarācijā norādīto papildu adresi. Dokumentu var paziņot uz citu adresi gadījumā, ja adresāts norādījis uz objektīviem apstākļiem, kādēļ tas nepieciešams. Adresātam ir pienākums būt sasniedzamam norādītajā adresē. Attiecīgi, ja persona ir paziņojusi PMLP savu dzīvesvietas adresi ārvalstī, valsts un pašvaldības iestādes informāciju sūtīs uz ārvalsts adresi. Ja personai nav deklarētās dzīvesvietas, tā nav arī PMLP paziņojusi savu atrašanās vietu ārvalstī, persona valsts un pašvaldību iestāžu informāciju nesaņem. Šīm iestādēm nav pienākums mēģināt noskaidrot personas adresi, ja tā nav norādīta reģistros.

Pārliecināties par savu deklarēto dzīvesvietu var, izmantojot latvija.lv e-pakalpojumu „Mani dati Iedzīvotāju reģistrā”.

Plašāks skaidrojums rakstos „Dzīvot deklarētajā dzīvesvietā ir paša interesēs” un „Par izbraukšanu no Latvijas ir jāpaziņo”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas