E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9212
Lasīšanai: 2 minūtes

UGF piedzen vecāka vietā izmaksātos uzturlīdzekļus

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. martā, 2016
Kristine

Sveiki, gribēju zināt, kā ir šādā situācijā. Man bija tiesa 2006.gadā, kurā bērna tēvam bija jāmaksā alimenti, viņš nemaksāja, pēc tam bija otra tiesa 2009.gadā, pēc kuras man maksāja UGF. Vēlāk ZTI piespieda no bērna tēva visu uzkrāto parādu valstij atmaksāt. Un kur paliek tā nauda?

A
atbild:
17. martā, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

Naudu, ko līdz šim esat saņēmusi no Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF), valsts izmaksāja bērna tēva vietā, kurš tajā brīdī kaut kādu iemeslu dēļ nespēja vai izvairījās nodrošināt ar tiesas spriedumu noteikto uzturlīdzekļu apmēru savam bērnam. Parādniekam (bērna tēvam) šī bērna uzturam izmaksātā nauda ar likumīgajiem procentiem ir valstij jāatgriež, tiklīdz iespējams, kā tas, pēc situācijas izklāsta spriežot, arī ir noticis. Vienkāršiem vārdiem, šī nauda nekur nepazūd – tēva atmaksātais parāds sedz tos līdzekļus, ko Jūs līdz šim esat saņēmusi no UGF viņa vietā.

Taču jautājums varētu būt par parādu, kas bērna tēvam izveidojās līdz brīdim, kad uzturlīdzekļus viņa vietā sāka izmaksāt no UGF (periodā no 2006.-2009.gadam). Tā kā situācijas izklāstā ir pieminēti divi tiesas spriedumi, nav skaidrs, par kādu periodu ir tikusi uzsākta uzturlīdzekļu parāda piedziņas lieta. Jums ir tādas pašas piedzinēja tiesības piedzīt šo uzkrājušos parādu līdz 2009.gadam, tāpat kā UGF piedzinis parādnieka vietā izmaksātos uzturlīdzekļus par periodu no 2009.gada.

Ja tas kaut kādu iemeslu dēļ nav noticis, Jums kā piedzinējam ir tiesības iepazīties ar izpildu lietu un noskaidrot neskaidros jautājumus. To paredz Ministru kabineta noteikumu Nr.202 „Noteikumi par zvērinātu tiesu izpildītāju lietvedību” 5.nodaļa. Noteikumu 35.punkts paredz, ka tiesu izpildītājs izsniedz personai dokumentāri noformētu informāciju (dokumenta norakstu, izrakstu vai informatīvu izziņu), pamatojoties uz personas rakstisku iesniegumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas