E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9023
Lasīšanai: 4 minūtes

Ikgadējā atvaļinājuma izmantošanas iespējas grūtniecei

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. februārī, 2016
Maija

Labvakar! Gribētu uzzināt, kad izdevīgāk (pabalsta ziņā) iet ikgadējā atvaļinājumā, ja maija vidū jāiet dekrētā? Strādāju skolā par pedagogu. Parasti esmu dzirdējusi, ka ikgadējo atvaļinājumu izmanto tieši pirms aiziešanas dekrētā? Kā būtu izdevīgāk darīt? Jau iepriekš paldies.

A
atbild:
01. martā, 2016
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ikgadējo atvaļinājumu sievietei grūtniecei ir tiesības izmantot pirms došanās grūtniecības un pēcdzemdību atvaļinājumā vai uzreiz pēc tā. Proti, pirms tiek uzsākts bērna kopšanas atvaļinājums. Taču vienlīdz šī atvaļinājuma izmantošanu var atlikt un izmantot pēc tam, kad ir izmatots bērna kopšanas atvaļinājums. Uzkrātais atvaļinājums Jums nepazudīs. 

Runājot par ikgadējā atvaļinājuma izmantošanas laiku Jūsu gadījumā, Jūs ikgadējo darba devēja  atvaļinājumu kā pedagogs 8 kalendāro nedēļu apmērā, iespējams, vēl varat pagūt izmantot pirms došanās tā sauktajā dekrēta atvaļinājumā, ja varat par to vienoties ar darba devēju.  

Kas attiecas uz izdevīgāko atvaļinājuma izmantošanas laiku saistībā ar valsts izmaksāto  maternitātes un vecāku pabalstu apmēriem, jānorāda, ka maternitātes pabalsta apmēru ikgadējā atvaļinājuma izmantošanas laiks neietekmēs. Jo to aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus mēnešus pirms mēneša, kurā sievietei sākas grūtniecības jeb dekrēta  atvaļinājums. Šī pabalsta apmēra noteikšanas periodā neieskaita bērna kopšanas atvaļinājuma dienas, pārejošas darba nespējas (slimības pabalsta), grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas, atvaļinājuma bez darba algas saglabāšanas, kas piešķirts sakarā ar nepieciešamību kopt bērnu, dienas.  Maternitātes pabalsts tiek piešķirts 80% apmērā no sievietes vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Piemēram, ja grūtniecības atvaļinājums sāksies 2016.gada maijā, tad vidējo iemaksu algu aprēķinās par 12 kalendāra mēnešu periodu no 2015.gada marta līdz 2016.gada februārim.

Savukārt vecāku pabalsta jeb māmiņalgas apmēru ikgadējā atvaļinājuma izmantošana pirms grūtniecības atvaļinājuma var ietekmēt. Arī vecāku pabalstu aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, no kura šis pabalsts tiek piešķirts. Arī šajā gadījumā no 12 mēnešu perioda tiek izslēgtas pārejošas darbnespējas, bērna kopšanas atvaļinājuma, kā arī grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas.

Vecāku pabalsta apmēru ietekmē vairāki nosacījumi. Par vecāku pabalsta piešķiršanu un nosacījumiem  varat izlasīt LV portāla skaidrojumā.

Jums var ieteikt vērsties Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) nodaļā un lūgt izskaidrot Jums pabalstu piešķiršanas kārtību un nosacījumus, kā arī pabalstu potenciālo apmēru, pamatojoties uz konkrētu informāciju par sociālo iemaksu periodiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas