E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8625
Lasīšanai: 3 minūtes

Uzturlīdzekļu parādam nav noilguma. To var piedzīt tiesu izpildītājs

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. decembrī, 2015
SVETLANA

Labdien, mani interesē tāda lieta: šī gada augustā beidzās tiesa ar bērna tēvu, kurš negribēja atzīt bērnu. Tiesa piesprieda uzturlīdzekļus, un vēl viņam jāizmaksā tā summa, kas sakrājās no tā laika, kad es iesniedzu prasību, tas ir 2014.g. 30.maija. Mans jurists saskaitīja, ka līdz 17.augustam šim gadam summa ir 1260.00 eiro. Novembrī man ieskaitīja 853.93 eiro. Mani interesē, vai es saņemšu arī pārējo summu? Un cik ilgā laikā to var izmaksāt? Paldies.

A
atbild:
29. decembrī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Jums ir tiesības saņemt visu tiesas piespriesto uzturlīdzekļu summu. Ja uzturlīdzekļu parādnieks tiesas lēmumu labprātīgi nepilda, Jums jālūdz tiesa, kurā tika veikta tiesvedība, izsniegt izpildu rakstu. Ar šo izpildu dokumentu  jāvēršas pie zvērināta  tiesu izpildītāja ar lūgumu vērst uzturlīdzekļu piedziņu uz parādnieka kustamo mantu, nekustamo īpašumu un naudu.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 549.panta otro daļu ar izpildu dokumentu jāvēršas pie tā tiesu izpildītāja, kura amata vietai noteiktajās robežās (iecirknī) atrodas parādnieka dzīvesvieta, mantas atrašanās vieta vai darbavieta. Tiesu izpildītāju adreses, tālruņa numurus un darba laiku var atrast Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes mājaslapā

Sākotnēji tiesu izpildītājs aicinās atbildētāju labprātīgi izpildīt spriedumu. Ja tas netiks darīts, tiesu izpildītājs pārbaudīs viņa finansiālo stāvokli un uzsāks piespiedu izpildes procesu. Ja tiesu izpildītājs konstatēs, ka uzturlīdzekļu piedziņa no parādnieka nav iespējama vai iespējama tādā apmērā, kas ir mazāks par Ministru kabineta noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru, Jums būs tiesības saņemt ikmēneša uzturlīdzekļus valstī noteiktajā minimālajā apmērā no Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF). 

Uzturlīdzekļu parādam nav noilguma. Tiesu izpildītājs uzturlīdzekļu parādu piedzīs, tiklīdz tas būs iespējams, savukārt piedziņa var tikt vērsta uz jebkuru parādnieka kustamo un nekustamo īpašumu un ienākumiem visas dzīves garumā, tai skaitā no mantojuma un vecuma pensijas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas