E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7963
Lasīšanai: 3 minūtes
2
1
2
1

Iespējas pārtraukt darbu biedrības valdē

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. septembrī, 2015
Gatis Zariņš

Sveiki! Vēršos pēc palīdzības, kā pareizi valdes loceklis var izstāties no DzĪB valdes. Esmu valdes loceklis DzĪB un vēlos izstāties no tās. Esmu saņēmis no VID piespriestu sodu par biedrības neizdarību kā fiziska persona un man tas jāmaksā, tajā pat laikā neviens no pārējiem valdes locekļiem neko nedara lietas labā, lai novērstu šīs nepilnības. Pēc statūtiem esam 3 valdes locekļi. 7.nodaļa. Izpildinstitūcija. 7.1. Biedrības izpildinstitūcija ir valde, kas sastāv no trīs valdes locekļiem. 7.2. Valdes locekļi no sava vidus ievēl valdes priekšsēdētāju, kurš organizē valdes darbu. 7.3. Valde ir tiesīga izlemt visus jautājumus, kas nav ekskluzīvā biedru sapulces kompetencē. 7.4. Valdes locekļi ir tiesīgi pārstāvēt Biedrību katrs atsevišķi. 7.5. Valdes loceklis pilda savus pienākumus par atlīdzību, kas ir saskaņota ar sapulcē pieņemto lēmumu. Kā man pareizi rīkoties, lai izstātos no valdes? Esmu bezspēcīgs sakārtot esošās problēmas, un abiem pārējiem valdes locekļiem tās nerūp. Esmu 2x pacēlis šo jautājumu kopsapulcēs, bet nav kandidātu, kas stātos manā vietā. Tas nozīmē, ka man bezmaz vai mūžīgi tur jāpaliek? Lūdzu, palīdziet!

A
atbild:
21. septembrī, 2015
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

Ja vairāk nevēlaties darboties dzīvokļu īpašnieku biedrības valdē, varat pārtraukt darbu tajā, tāpat Jums ir tiesības izstāties arī no biedrības.

Biedrību un nodibinājumu likuma 45.pantā par valdes locekļa tiesībām atstāt amatu teikts: „Valdes loceklis var jebkurā laikā iesniegt biedrībai paziņojumu par valdes locekļa amata atstāšanu.” Iesniegums jāadresē tai biedrības institūcijai, kas noteikta biedrības statūtos.

Savukārt likuma 30.pantā norādīts: „Biedrs var jebkurā laikā izstāties no biedrības, iesniedzot rakstveida paziņojumu biedrības valdei, ja statūtos nav noteikts, ka šāds paziņojums iesniedzams citai pārvaldes institūcijai.”

Vēl viens iespējamais risinājums ir sasaukt biedrības kopsapulci un ievēlēt jaunu valdi.

Kā visradikālākais risinājums ir biedrības darbības izbeigšana un likvidācija, ja biedrības biedri nevēlas iesaistīties biedrības darbā un tā faktiski nefunkcionē. Šādā gadījumā būs nepieciešams biedru sapulces lēmums. Procedūra izklāstīta Biedrību un nodibinājumu likuma VI nodaļā „Biedrības darbības izbeigšanās un likvidācija”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 279 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas