E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6154
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Uzturlīdzekļu apmēra palielināšana jāpamato

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. janvārī, 2015
Iluta

Labdien! Jautājums saistībā ar uzturnaudu. Manam vīram no iepriekšējām attiecībām ir divi bērni, vienojoties ar bērnu māti, viņš maksā uzturnaudu 200 eiro apmērā. Tā kā darba devējs algu nepārskaita konkrētā datumā, uzturnauda var tikt samaksāta arī mēneša pēdējos datumos. Neko nesakot, bērna māte ir iesniegusi prasību tiesā par uzturlīdzekļiem 300 eiro apmērā. Lieta tāda, ka viņš pārsvarā naudu deva viņai uz rokas. Vai tas nozīmē ,ka viņa panāks, ko iecerējusi?

A
atbild:
16. janvārī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Tas vien, ka tiks izvirzīts prasījums par 300 eiro piedziņu, nenozīmē, ka tādā apmērā prasība arī tiks apmierināta. 

Ja bērna māte vēlas piedzīt uzturlīdzekļus virs valstī noteiktā minimālā apmēra, viņai, pamatojoties uz Civilprocesa likuma 128.panta otrās daļas 5.punktu, prasībā ir jānorāda apstākļi, ar kuriem viņa pamato savu prasību. Tas nozīmē, ka bērna mātei tiesā ir jāiesniedz pierādījumi, kas apstiprina, ka bērnu uzturam ir nepieciešama lielāka summa par valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru. Prasītājai ir jāpierāda nepieciešamie izdevumi, reālās bērna vajadzības, kā arī savi ienākumi. Tāpat arī atbildētājam – bērna tēvam – ir jāpierāda fakti, uz kuriem viņš pamatos savus iebildumus, kā tas ir noteikts Civilprocesa likuma 93.panta pirmajā daļā

Uzturlīdzekļu piedziņas apmēra noteikšanā tiks ņemtas vērā bērna intereses, bet jāuzsver, ka uzturlīdzekļu sniegšanas pienākums primāri ir saistīts ar vecāku mantas stāvokli un šim stāvoklim atbilstošu bērna nodrošinājumu.

Civillikuma 179.panta pirmā daļa izteikta šādi: „Vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu.” Līdz ar to, nosakot uzturlīdzekļu apmēru, tiesa vadās no prasītājas iesniegtajiem pierādījumiem par bērnu ikdienas vajadzību nodrošināšanai nepieciešamajiem izdevumiem, ņemot vērā to samērīgumu ar abu vecāku materiālajām iespējām.  

Vairāk lasiet LV portāla skaidrojumā „Vecāku pienākums uzturēt bērnu tagad arī samērā ar spējām.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas