E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6033
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1
1
1

Ja dzīvo ārzemēs, UGF uzturlīdzekļus neizmaksā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. janvārī, 2015
Iveta

Man ir jautājums - vai tiešām man nav tiesību saņemt alimentus no valsts garantiju fonda (bērna tēvs nemaksā), ja es ar bērnu šobrīd nedzīvojam Latvijā? Ir tiesas lēmums, kur tēvam ir jāmaksā alimenti, bet viņš to nedara labprātīgi. Vienu brīdi maksāja valsts garantiju fonds, bet, tiklīdz viņiem apstiprināju, ka es ar bērnu esam pārcēlušies uz dzīvi citā valstī, tā garantiju fonds pārtrauca maksāt, jo mums vairs neesot tiesību saņemt no Latvijas naudu. Bet mēs tak joprojām esam Latvijas pilsoni. Kāpēc mums nav tiesību saņemt? Tēvs šobrīd atrodas/strādā Anglijā. Kontakts ar bērnu viņam nav. Kas man jādara, lai saņemtu alimentus?

A
atbild:
07. janvārī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Uzturlīdzekļu garantiju fonds ir Latvijas valsts budžetā paredzētais līdzekļu kopums bērna nodrošināšanai ar uzturlīdzekļiem, ja tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu izpilde atzīta par neiespējamu vai parādnieks tiesas nolēmumu par uzturlīdzekļiem pilda, bet nenodrošina valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru. 

Fonda darbību reglamentē Uzturlīdzekļu garantiju fonda likums, kura mērķis ir nodrošināt, lai tiktu īstenotas bērna tiesības uz sociālo nodrošinājumu. Saskaņā ar šo likumu viens no priekšnoteikumiem, lai persona (iesniedzējs), kuras aprūpē atrodas bērns, varētu saņemt uzturlīdzekļus no Latvijas valsts, ir bērna un iesniedzēja pastāvīga uzturēšanās un deklarēta dzīvesvieta Latvijas Republikā

Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 15.panta pirmajā daļā ir noteikts, ka, piemērojot šo likumu, uzskatāms - persona pastāvīgi dzīvo Latvijā, ja tā šeit uzturas ne mazāk kā sešus mēnešus kalendārā gada laikā. Prombūtne netiek ņemta vērā, ja izbraukšanas iemesls ir saistīts ar medicīniskas palīdzības saņemšanu ārstniecības iestādē, mācībām akreditētā izglītības iestādē vai ar Latvijas diplomātisko un konsulāro dienestu vai militāro dienestu Latvijas Republikas Nacionālajos bruņotajos spēkos ārvalstīs. 

Tātad, ja iesniedzējs pastāvīgi nedzīvo Latvijā, viņam nav tiesību saņemt uzturlīdzekļus no valsts budžetā paredzētajiem Uzturlīdzekļu garantiju fonda līdzekļiem. 

Sīkāk izklāstīts LV portāla skaidrojumā „Vai no valsts var saņemt uzturlīdzekļus, ja strādā ārzemēs?”. 

Tomēr apstāklis, ka dzīvojat ārzemēs, nemazina Jūsu tiesības saņemt uzturlīdzekļus bērnam no bērna tēva, un tāpēc ir jāmēģina uzturlīdzekļus piedzīt no parādnieka valstī, kurā viņš pastāvīgi dzīvo un strādā. Ja dzīvojat kādā no Eiropas Savienības (ES) valstīm, šādās situācijās var palīdzēt speciāls normatīvais akts – Eiropas Savienības Padomes 2008.gada 18.decembra Regula (EK) Nr.4/2009 par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, nolēmumu atzīšanu un izpildi un sadarbību uzturēšanas saistību lietā (Uzturlīdzekļu regula). Minētā regula atvieglo jau esoša tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu izpildi vai jauna tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu pieņemšanu citā ES dalībvalstī.  

Saskaņā ar Uzturlīdzekļu regulu katrā dalībvalstī ir izveidota centrālā iestāde, kas palīdz pārrobežu  uzturlīdzekļu pieteikumu sagatavošanā un pārsūtīšanā starp Eiropas Savienības dalībvalstīm. Latvijā šādas centrālās iestādes funkcijas izpilda Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija. Par atbildīgajām iestādēm citās ES dalībvalstīs iespējams uzzināt Eiropas tiesu tīkla civillietās un komerclietās interneta vietnes sadaļā  “Uzturlīdzekļu prasības”. Sadaļas labajā pusē jāizvēlas interesējošās dalībvalsts karodziņš. 

Vairāk informācijas atradīsiet zemāk norādītajos LV portāla skaidrojumos.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas