E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5625
Lasīšanai: 3 minūtes

Iespējas dzimtas uzvārda turpināšanai

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. novembrī, 2014
Liene

Labdien. Man ir neskaidrības par bērna uzvārda maiņu. Jau iepazinos ar rakstu par bērna uzvārdu maiņu https://lvportals.lv/skaidrojumi.php?id=260143, ar noteikumiem par civilstāvokļa aktu reģistriem un Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumu. It kā liekas, ka saprotu, ka manā situācijā bērniem var mainīt uzvārdu, bet īstas pārliecības tomēr nav, ja nu gadījumā kaut ko esmu pārpratusi. Mana situācija ir sekojoša – mēs ar vīru un bērna tēvu esam precējušies jau 9 gadus, mums ir divi dēli, ir normāla ģimene. Vīram ir savs uzvārds, bet man ir dubultais uzvārds – meitas uzvārds un vīra uzvārds caur domuzīmi. Bērniem ir tikai vīra uzvārds. Mana vēlme ir dēliem likt dubulto uzvārdu kā man, jo gribas tomēr turpināt manas dzimtas uzvārdu, kas esošajā situācijā ar mani beidzas. Vīrs piekrīt. Vai pietiek, ka es iesniedzu uzvārda maiņas iesniegumu ar pamatojumu no „Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma” par uzvārda maiņas iemeslu „4) persona vēlas iegūt savu dzimtas uzvārdu tiešā augšupējā līnijā;”  un vīrs pats uzraksta piekrišanas lapu par to, ka uzvārda maiņai piekrīt un paraksta to? Vai otra vecāka piekrišanai ir kāds speciāls iesniegums, vai arī drīkst rakstīt brīvā formā? Vai ar to pietiek? Un vai šai piekrišanai nav nepieciešamība būt notariāli apstiprinātai? Vai arī kaut kas būtisks būtu vēl jāpieliek klāt, lai dzimtsarakstu nodaļa nenoraidītu manu pieteikumu? Jo man šis dzimtas uzvārds „Slotins” ir ārkārtīgi svarīgs un es ļoti nevēlos, lai pie manis viņš apstājas. Ļoti gaidīšu atbildi. Paldies.

A
atbild:
21. novembrī, 2014
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

MK noteikumu Nr.761 „Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem” 134.punktā uzskaitīti gadījumi bērna uzvārda maiņai.  Neviens no tiem neatbilst Jūsu aprakstītajai situācijai. Tieslietu ministrijā apliecina, ka šajā gadījumā nebūs iespējams bērniem tagadējo uzvārdu nomainīt uz Jūsu uzvārdu.

Tomēr ir vairāki ceļi, kā saglabāt dzimtas uzvārdu. Pirmais. Ja Jūsu vīrs izvēlētos dubultuzvārdu – savam uzvārdam pievienotu Jūsu pirmslaulības uzvārdu, tad būtu tiesisks pamats dubultuzvārdu piešķirt arī Jūsu bērniem.

Otrs. Jūsu bērni, kad būs sasnieguši 15 gadu vecumu, kā to paredz Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likums, var savu uzvārdu (Jūsu vīra uzvārdu) nomainīt uz Jūsu pirmslaulību uzvārdu, kā pamatojumu minot vēlmi iegūt dzimtas uzvārdu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas