E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4834
Lasīšanai: 4 minūtes

Par laulības šķiršanu ar trešās valsts pilsoni

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. jūlijā, 2014
sanita

Sveiki, es esmu precējusies ar trešās valsts pārstāvi, bet Kiprā un dzīvojam mēs Īrijā, pati esmu latviete. Vai es varu šķirt laulību Latvijā?

A
atbild:
12. augustā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Visām Eiropas Savienības dalībvalstu tiesām pārrobežu laulības šķiršanas lietās jāpiemēro Regula (EK) Nr.2201/2003 (2003.gada 27.novembris) par jurisdikciju un spriedumu atzīšanu un izpildi laulības lietās un lietās par vecāku atbildību. Pārrobežu raksturs laulības šķiršanas lietās ir gadījumos, kad laulātajiem ir pastāvīgas dzīvesvietas atšķirīgās valstīs vai ja tie ir atšķirīgu valstu pilsoņi. Minētās regulas noteikumi par laulības šķiršanu ir attiecināmi arī uz laulības šķiršanas lietu, kurā atbildētājs ir no trešās valsts (izņemot Krievijas Federācijas, Ukrainas, Baltkrievijas Republikas, Uzbekistānas Republikas, Kirgīzijas Republikas un Moldovas Republikas – valstīm, ar kurām Latvijai noslēgti t.s. tiesiskās sadarbības līgumi). 

Regulas (EK) Nr.2201/2003 3.panta 1.punkts paredz to, kuras dalībvalsts tiesai ir piekritība skatīt pārrobežu laulības šķiršanas lietu. Saskaņā ar to lietas, kas saistītas ar laulības šķiršanu, laulāto atšķiršanu un laulības atzīšanu par neesošu, piekrīt tās dalībvalsts tiesām: 

a) kuras teritorijā atrodas: 

-  laulāto pastāvīgā dzīvesvieta, vai
-  laulāto pēdējā pastāvīgā dzīvesvieta, ja viens no tiem arvien tur dzīvo, vai
-  atbildētāja pastāvīgā dzīvesvieta, vai
-  laulāto kopīga pieteikuma gadījumā, viena vai otra laulātā pastāvīgā dzīvesvieta, vai
-  prasītāja pastāvīgā dzīvesvieta, ja viņš tur pastāvīgi dzīvojis vismaz gadu tieši pirms prasības iesniegšanas, vai
-  prasītāja pastāvīgā dzīvesvieta, ja viņš tur pastāvīgi dzīvojis vismaz sešus mēnešus tieši pirms prasības iesniegšanas un tam ir šīs dalībvalsts piederība vai, Apvienotās Karalistes vai Īrijas gadījumā, "domicils" šajā dalībvalstī; 

b) kuras valsts piederība ir abiem laulātajiem vai, Apvienotās Karalistes un Īrijas gadījumā, kurā ir abu laulāto domicils. 

Tātad, ja persona savai situācijai var piemērot vismaz vienu no Regulas (EK) Nr.2201/2003 3.pantā minētajiem juridiskajiem pamatiem attiecībā uz Latviju, tā var šķirt laulību Latvijā, neskatoties uz to, kādas valsts pilsonība vai pastāvīgās dzīvesvietas valsts ir atbildētājam. 

Jautājumā esat norādījusi, ka ne Jūs, ne Jūsu vīrs Latvijā nedzīvojat. Ja Jums Latvijā nav deklarētas dzīvesvietas un pastāvīgi dzīvojat Īrijā, secināms, ka šajā gadījumā laulību šķirt Latvijā nevarat. Laulību Latvijas tiesā Jūs varētu šķirt gadījumā, ja Jūsu deklarētā un pastāvīgā dzīvesvieta pirms prasības iesniegšanas vismaz sešus mēnešus būtu bijusi Latvijā.  

Vairāk lasiet LV portāla publikācijās „Kā pie notāra izšķirties ar ārzemnieku?” un „Laulības šķiršana tiesā”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas