E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4718
Lasīšanai: 2 minūtes

Paziņošana, izceļojot uz citu valsti

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūlijā, 2014
Ludmila Korobova

Labdien, vai, pārceļoties uz dzīvi ārpus Latvijas (Igauniju), ir jāpaziņo PMLP/VID par jaunu darbavietu (vai, piemēram, par nodokļu deklarēšanu citā valstī)? Atradu info vienīgi par dzīvesvietas deklarēšanas nepieciešamību. Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
21. jūlijā, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Latvijas valstspiederīgajiem, kuri ir izceļo uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs, par to ir jāpaziņo. Iedzīvotāju reģistra likuma 15.panta 2.daļā ir noteikts: "Ja persona, kurai ir Latvijas valstiskā piederība, uzturas ārpus Latvijas ilgāk par sešiem mēnešiem, tās pienākums ir paziņot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei savas dzīvesvietas adresi ārvalstīs."

Pienākums paziņot par izmaiņām attiecas uz visiem neatkarīgi no uzturēšanās termiņa – īslaicīgi vai pastāvīgi.

Kas attiecas uz nodokļu maksātāja statusu (rezidents – Latvijas nodokļu maksātājs vai nerezidents), dzīvesvietas deklarēšana citā valstī nenozīmē, ka cilvēks automātiski kļūst par Latvijas nerezidentu.

Šajā ziņā cilvēkam ir izvēles iespējas. Var palikt rezidenta (Latvijas nodokļu maksātāja) statusā, var no tā atteikties. Lai mainītu savu statusu (no Latvijas rezidenta uz nerezidenta), ir jānokārto formalitātes, jāvēršas VID ar iesniegumu par Latvijas rezidenta statusa maiņu, jāiesniedz citas valsts (šajā gadījumā – Igaunijas) nodokļu administrācijas izsniegta rezidences apliecība vai cits rezidences valsts nodokļu administrācijas izsniegts dokuments, kas apliecina piešķirto rezidences statusu nodokļu maksāšanas nolūkiem konkrētajā valstī. Un tad to maina arī Latvijā.

Valsts ieņēmumu dienesta informatīvais tālrunis 67120000.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas