E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32214
Lasīšanai: 2 minūtes

Tiesības pretendēt uz Latvijas un ASV dubultpilsonību

J
jautā:
01. aprīlī, 2024
Sandra Smirnova

Vai ASV pilsonis, kurš pastāvīgi dzīvo ASV, var pretendēt uz Latvijas pilsonību (ASV un Latvijas dubultpilsonību), pastāvot šādiem nosacījumiem: viņš izbraucis no Latvijas 1992. gadā; tolaik viņam nebija noformēta Latvijas pilsonība, bet viņa tēvs bija Latvijas pilsonis vēl pirms Otrā pasaules kara; viņš pats Latvijā dzīvoja ilgu laiku, pašlaik saņem Latvijas pensiju? Vai ir nozīme tam, kur viņš dzimis un cik gadu dzīvoja Latvijā? Kaut arī kopš bērnības viņš dzīvoja Latvijā, dzimšanas vieta ir cita. Vai viņa bērni, kuri arī ir ASV pilsoņi, varētu pretendēt uz dubultpilsonību?

A
atbild:
11. aprīlī, 2024
Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde
Dace Sokolova, Personu statusa kontroles nodaļas vecākā referente
Sarmis Mikuda
LV portāls

Ja personas priekšteči 1940. gada 17. jūnijā bija Latvijas pilsoņi un ja persona izceļoja no Latvijas pēc 1990. gada 4. maija, tad persona var pretendēt uz Latvijas pilsonību atbilstoši Pilsonības likuma 2. panta pirmās daļas 2. punktā noteiktajam kā personas, kura 1940. gada 17. jūnijā bija Latvijas pilsonis, pēcnācējs. Persona var pretendēt uz Latvijas un ASV dubultpilsonību. Tāpat uz Latvijas un ASV dubultpilsonību var pretendēt arī konkrētās personas bērni.  

Informācija par iesniedzamajiem dokumentiem pieejama PMLP tīmekļvietnē šeit.   

Ja personai ir pilsonība, ar kuru Latvijas dubultpilsonība nevar izveidoties, reģistrējot Latvijas pilsonību saskaņā ar Pilsonības likuma 2. panta pirmās daļas 2. punktā noteikto, tai jāatsakās no minētās pilsonības (piemēram, Krievijas, Ukrainas, Baltkrievijas u. tml. pilsonības).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas