E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4415
Lasīšanai: 3 minūtes

Nav jāmaksā par nesaņemtu pakalpojumu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. maijā, 2014
Janis Paeglis

Man pieder īpašums, kurā nedzīvoju kopš tā iegādāšanās brīža. Maksāju par viņu tikai īpašuma nodokli, kas tiek noteikts ar likumu un ir jāmaksā katru gadu. Nesen saņēmu vēstuli no pašvaldības, kas norāda, ka man jāmaksā parāds par pēdējiem 6 gadiem - ūdens, kanalizācija, atkritumu izvešana (tiek noteikts uz īpašnieku skaitu, šajā gadījumā tikai mani), kas ir ap 500 EUR. Neesmu šajā īpašumā dzīvojis nevienu dienu, brīdinājums atnāca tikai pēc šāda laika, nekādus līgumus ar pašvaldību, apsaimniekotāju neesmu parakstījis, pašvaldība nevar pierādīt, ka esmu šajā īpašumā dzīvojis kaut vienu dienu. Bet pēc 6 gadiem pašvaldības priekšsēdētājs veica dzīvokļa apskati un konstatēja, ka īpašumā nav ūdens un kanalizācijas stāvvadu, tas nozīmē, ka tos neviens netika lietojis pirms un pēc apskates, ja netiek veikts remonts, attiecīgi atkritumus arī neviens neizved, jo neviens šajā īpašumā nedzīvo, bet vēstulē norāda, ka parāds ir jānomaksā un turpmāk tiks noņemts no rēķina kanalizācijas un ūdens pakalpojums, bet atkritumu izvešana tiks atstāta. Kāpēc vispār ir jāapmaksā šāds parāds, ja šobrīd apsekošanas akts konstatē, ka ūdens un kanalizācija nav pieejama īpašumā, kas tiek izņemts no rēķina, un ja neviens šajā īpašumā nedzīvo, kāpēc arī jāmaksā par atkritumu izvešanu turpmāk?

A
atbild:
27. maijā, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Patiešām ir tā, ka ar nekustamā īpašuma nodokļa samaksu dzīvokļa īpašnieka maksājumi nebeidzas. Gan jau rēķini par minētajiem pakalpojumiem visu gadu garumā pienāca, taču, tā kā īpašumā nedzīvojat, vai nu tos nesaņēmāt, vai nepievērsāt tiem uzmanību. Diemžēl kā mēdz teikt – īpašums uzliek arī pienākumus.

Šos pakalpojumu saņemšanas un rēķinu nomaksas jautājumus vajadzēja nokārtot jau pēc pirmo rēķinu saņemšanas. Protams, par nesaņemtiem pakalpojumiem (kas, pēc Jūsu rakstītā spriežot, tehniski nav iespējams) nav jāmaksā. Tātad ir nepieciešams mājas pārvaldnieka vai attiecīgu speciālistu oficiāls tehniskā apsekojuma akts, ka kanalizācijas un ūdens piegādes pakalpojumi nav iespējami un tālab par to nav jāmaksā.

Atšķirīga ir situācija ar atkritumu izvešanu – šo pakalpojumu iepriekš aprēķināja pēc dzīvokļa īpašumā deklarēto personu skaita, tagad – katram dzīvokļa īpašumam, un patiešām neviens neseko, vai kāds šajā īpašumā dzīvo vai ne. Tāda kārtība ir noteikta vai nu ar Ministru kabineta noteikumiem Nr.1013 vai citāda, ja dzīvokļu īpašnieki māju pārņēmuši savā valdījumā un lēmuši par atšķirīgu kārtību, bet jāmaksā ir tik un tā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas