E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4019
Lasīšanai: 3 minūtes

Izīrētājs un īrnieks var vienoties par īres maksu un remontu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. martā, 2014
Inga Staņeviče

Cilvēkam tiek piešķirts dzīvoklis, bet tas dzīvoklis ir izdedzis. Viņš tur dzīvo tagad. Sakiet, lūdzu, vai dome var prasīt par šādu dzīvokli īres maksu? Kur var uzzināt vairāk informācijas par pašvaldības dzīvokļiem un noteikumiem?

A
atbild:
03. aprīlī, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Likuma „Par dzīvojamo telpu īri” 11.1 pants „Pašvaldībām piederošo dzīvojamo telpu īres maksa” nosaka:

„Pašvaldībām piederošo dzīvojamo telpu īres maksu nosaka attiecīgās pašvaldības dome vai tās pilnvarota institūcija pašvaldības domes noteiktajā kārtībā, ievērojot šā panta otrās daļas noteikumus.

Ja dzīvojamā telpa tiek izīrēta personai, kurai pašvaldības pienākums ir sniegt likumā noteiktajā kārtībā palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā, attiecīgās pašvaldības dome var noteikt zemāku īres maksu, samazinot dzīvojamās telpas apsaimniekošanas izdevumus un neiekļaujot tajā peļņu.”

Likuma 40.pants „Izīrētāja pienākums dzīvojamās mājas (dzīvojamās telpas) remontēšanā un uzturēšanā”:

„Izīrētāja pienākums ir nodot īrniekam dzīvojamo māju (dzīvojamo telpu) ar visiem tās piederumiem tādā stāvoklī, lai īrnieks varētu dzīvojamo māju (dzīvojamo telpu) lietot un iegūt no tās visu to labumu, kādu viņam saskaņā ar dzīvojamās telpas īres līgumu ir tiesības saņemt.

Izīrētājs nodrošina dzīvojamās mājas (dzīvojamās telpas) uzturēšanu atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām būvniecības un higiēnas prasībām, kā arī veic dzīvojamās mājas (dzīvojamās telpas) kapitālo remontu.

Izīrētājs atbild par dzīvojamās mājas konstruktīvo elementu un inženierkomunikāciju bojājumiem, kas radušies mājas vispārējās nolietošanās rezultātā.

Ja izīrējamai dzīvojamai mājai (dzīvojamai telpai) nepieciešams kapitālais remonts vai arī remonts sakarā ar to, ka dzīvojamā māja (dzīvojamā telpa) neatbilst normatīvajos aktos noteiktajām būvniecības un higiēnas prasībām, izīrētājs un īrnieks var vienoties, ka nepieciešamo remontu veic vai tā izmaksas pilnībā vai daļēji sedz īrnieks. Šādā gadījumā īrniekam ir tiesības uz attiecīgu īres maksas samazinājumu.”

No likumā minētā izriet, ka dzīvojamās telpas izīrētājam (šajā gadījumā – pašvaldībai) ir jānodrošina, lai tā ir dzīvošanai piemērotā tehniskajā stāvoklī. Visticamāk, dzīvoklis ir piešķirts, sniedzot pašvaldības palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā. Katrā pašvaldībā ir normatīvais akts (saistošie noteikumi), kas šo kārtību nosaka. Tātad dzīvokļa īrniekam ir jādodas uz vietējās pašvaldības attiecīgo struktūru un jānoskaidro gan par īres maksu, gan remontu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas