E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3709
Lasīšanai: 2 minūtes

Arī juridiska persona var būt biedrības biedrs

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. februārī, 2014
Maija Lenmane

Vai iespējams dibināt īpašuma apsaimniekošanas biedrību,  ja kopīpašumā daļas pieder ne tikai fiziskām, bet arī juridiskai personai? Vai šīs daļas jāiekļauj kopējā apsaimniekošanā?(Funkcionāli nav saistītas ar pārējām daļām).

A
atbild:
21. februārī, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Dzīvokļu īpašnieku biedrību (DzĪB) var dibināt arī tad, ja kāds atsevišķais īpašums pieder (un attiecīgi kopīpašuma daļa) juridiskai personai. Juridiskā persona var būt arī biedrības biedrs.

Biedrību un nodibinājumu likuma 28.panta otrajā daļā ir teikts: „Ikviena biedrība ved savu biedru reģistru, kurā norādīts katra biedra vārds, uzvārds, personas kods (ja tāda nav, — dzimšanas datums, personu apliecinoša dokumenta numurs un izdošanas datums, valsts un institūcija, kas dokumentu izdevusi) un dzīvesvietas adrese (juridiskās personas nosaukums un adrese). Informācija par biedrības biedriem ir pieejama tikai attiecīgās biedrības biedriem, kā arī kontrolējošām un tiesībaizsardzības institūcijām.”

Taču dzīvokļu īpašnieki var dibināt arī kooperatīvo sabiedrību (DzĪKS), tad sabiedrības darbību regulē Kooperatīvo sabiedrību likums.

Šīs organizācijas darbojas saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likumu un Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumu.

Dzīvokļa īpašuma likuma 4.pantā ir definēts, kas ietilpst dzīvojamās mājas kopīpašuma daļā, un tas skaidri norāda, ka arī Jūsu minētās juridiskās personas īpašums ir iekļaujams kopīpašuma daļā. Juridiskajai personai kā viena atsevišķa īpašuma īpašniekam dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē pieder viena balss, un īpašnieka (juridiskās personas) gribu var paust tās oficiāli pilnvarots pārstāvis.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 280 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas