E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32449
Lasīšanai: 3 minūtes

Tiesības pārtraukt bērna kopšanas atvaļinājumu pirms iesniegumā norādītā termiņa

J
jautā:
18. aprīlī, 2024
Kristīne

Labdien! Devos pirmsdzemdību atvaļinājumā 10.02.2023. Darba devējs apgalvo, ka darbā jāatgriežas 04.08.2024. Savukārt bērna kopšanas pabalstu saņemu līdz 26.06.2024. Pabalstu saņemu par iepriekšējo mēnesi. Sanāk, ka pēdējo pabalstu saņemšu jūlijā. Darbā atgriezīšos augustā, darba samaksa par augustu tiks saņemta tikai septembrī. Vai darba devējs pareizi noteica datumu, kurā man jābūt atpakaļ darbā? Atgriežoties darbā, bērnam jau būs viens gads un astoņi mēneši.

A
atbild:
24. aprīlī, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Bērna kopšanas atvaļinājumu darba devējs piešķir atbilstoši jūsu iesniegumā norādītajam laikam. Darba likuma 156. pants paredz, ka ikvienam darbiniekam ir tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu, kas kopumā nepārsniedz  pusotru gadu (18 mēnešus), līdz bērns ir sasniedzis astoņu gadu vecumu.   

Iesniegumu darbinieks, ja tā ir bērna māte, parasti prasa ar nākamo dienu, kad ir noslēgta otrā darbnespējas lapa B un ir beidzies dzemdību atvaļinājums. Jautājumā sniegtā informācija par darbnespējas lapu B ir nepietiekama, lai secinātu, kad sākās jūsu BKA, un lai aprēķinātu, kad tas beidzas. Tādējādi jums tas jānoskaidro pie darba devēja.  

Jānorāda, ka, pieprasot BKA uz maksimālo likumā pieļaujamo laiku, proti, pusotru gadu, BKA noslēgumā veidojas viena mēneša periods, kad būtiski sarūk ienākumi, jo beidzas vecāku pabalsta izmaksas periods. Savukārt bērna kopšanas pabalstu par bērnu vecumā no pusotra līdz divu gadu vecumam izmaksā 42,69 eiro apmērā. Likums neliedz jums vērsties pie darba devēja ar iesniegumu pārtraukt BKA ātrāk. Respektīvi, Darba likuma 156. panta piektā daļa paredz, ka BKA pārtraukšana pirms piešķirtā atvaļinājuma termiņa beigām īstenojama darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajā kārtībā vai pamatojoties uz darba devēja un darbinieka vienošanos. Darbiniekam ir tiesības atgriezties darbā, paziņojot par to darba devējam ne mazāk kā divas nedēļas iepriekš, ja objektīvu apstākļu dēļ zudis pamats turpmākai bērna kopšanai. 

Pietiekamu ienākumu neesamība turpmākai bērna kopšanai ir objektīvs apstāklis, lai ātrāk atgrieztos darbā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 290 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas