E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32433
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai mājas īpašnieki var izpirkt zemi, ja uz vienu dzīvokli nav noformētas īpašumtiesības

J
jautā:
17. aprīlī, 2024
Inga

Mājas īpašnieku kopsapulce pieņēma lēmumu uzsākt zemes izpirkšanu. Uzsākt izpirkšanas procesu tika pilnvarots mājas apsaimniekotājs. Viena dzīvokļa īpašnieks ir miris jau pirms 7 gadiem. Dzīvoklim par uzturlīdzekļu nemaksāšanu viņa sieva bija uzlikusi ķīlu (tā reģistrēta vēl šobrīd). Dzīvoklī pēc īpašnieka nāves sāka dzīvot viņa dēls (pilngadīgs), bet viņš līdz šim brīdim nav noformējis īpašumtiesības. Par dzīvokli nemaksā. Ir bijušas 4 tiesvedības, ZTI parādu nepiedzen. Kā šī situācija var ietekmēt mūsu lēmumu izpirkt piespiedu nomā esošo zemi? 

A
atbild:
23. aprīlī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likums paredz speciālu regulējumu, kādā dzīvokļu īpašnieki var iegūt īpašumā mājai funkcionāli nepieciešamo zemi, kura pieder citai personai. Šīs likumā noteiktās tiesības izmantošanai nav nepieciešama zemesgabala īpašnieka piekrišana. Lēmums par zemes izpirkšanu jāpieņem daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku kopībai. 

Dzīvokļa īpašnieks šā likuma izpratnē ir persona, kas ieguvusi dzīvokļa īpašumu un īpašumtiesības nostiprinājusi zemesgrāmatā, kā arī līdz dzīvokļa īpašuma ierakstīšanai zemesgrāmatā tā tiesiskais valdītājs, kas par tādu ierakstīts Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā. 

Zemes izpirkšana ir daudzsoļu process. Un tas var apstāties (neizdoties) pat neilgi pirms nobeiguma, ja kāds no dzīvokļa īpašniekiem nesamaksā pirkuma cenu. Likuma 14. pantā (Atsavināšanas cenas samaksas kārtība un sekas) ir arī paredzēts: ja zvērināts tiesu izpildītājs konstatē, ka atsavināšanas tiesība atbilstoši šā panta piektajā daļā noteiktajam nav izmantota, zvērināts tiesu izpildītājs bez liekas kavēšanās atmaksā depozīta kontā veiktās iemaksas atsavināšanas tiesības izmantošanai personām, kuras tās veikušas, un izbeidz lietu par piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanu. 

Ir iespējams uzsākt jaunu atsavināšanas procesu, bet ne ātrāk kā pēc gada. 

Dēls par mirušā tēva uzturlīdzekļu parādu nav atbildīgs, arī kā mantiniekam viņam vecāka vietā nav jāatmaksā uzturlīdzekļu parāds. 

Ja daudzdzīvokļu mājā kāda dzīvokļa īpašnieks gadiem ilgi nenorēķinās par pakalpojumiem, tad apsaimniekotājs varētu jūs informēt par to, kā viņš risina šo problēmu un kāda pašreiz ir situācija.  

Turklāt arī citi dzīvokļu īpašnieki var runāt ar kaimiņu par savu ieceri izpirkt zemi un uzzināt paša cilvēka viedokli par to. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas