E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32322
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Dzīvojamās mājas apsaimniekošanas problēmas

J
jautā:
09. aprīlī, 2024
Hugo

Labdien! Man daudzdzīvokļu mājā īpašumā ir dzīvoklis, kura dzīvojamā platība ir virs 1500 m2. Mājai ir Dzīks. Saskāros ar šādām problēmām: 

  • nav pamatojuma (kopības lēmuma vai pilnvarojuma) pārvaldniekam veikt pienākumus; 
  • pārvaldnieks nav pārvaldnieku reģistrā; 
  • informācija pēc pieprasījuma man netiek izsniegta; 
  • mājas iedzīvotāju kopsapulces netiek organizētas; 
  • tika veikta kopības aptauja par veicamajiem kapitālieguldījumiem mājas remontā  aptaujātā puse mājas dzīvokļu īpašnieku nobalsoja “par”. Otra puse īpašnieku aptaujā nepiedalījās, jo nedzīvo minētajos īpašumos un Dzīks vai pārvaldnieks sazināties ar viņiem nemēģināja, tādējādi to balsis tika ieskaitītas “pret”. 

Apsaimniekotāju (bez)darbības rezultātā manam īpašumam un kopīpašumam tiek nodarīts būtisks kaitējums. Ar likumdošanu esmu iepazinies. Kādas darbības ir jāveic? Kam būs jāuzņemas atbildība par kaitējumu manam īpašumam?

A
atbild:
10. aprīlī, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 5. pants noteic, ka dzīvojamās mājas pārvaldīšanas nodrošināšana (tai skaitā ar dzīvojamās mājas pārvaldīšanu saistīto lēmumu pieņemšana, darījumu slēgšana) ir dzīvojamās mājas īpašnieka pienākums. Ar dzīvojamās mājas pārvaldīšanu saistītie lēmumi dzīvokļu īpašumu mājā tiek pieņemti Dzīvokļa īpašuma likumā noteiktajā kārtībā. 

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 8. pants noteic, ka mājas lieta iekārtojama par ikvienu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju. Mājas lietu kārto dzīvojamās mājas īpašnieks, ja tas nav noteicis citu personu mājas lietas kārtošanai. 

Mājas lietas kārtotājs mājas lietā ietveramās informācijas, elektronisko dokumentu vai to atvasinājumu pievienošanu Būvniecības informācijas sistēmai (BIS), dzīvojamās mājas īpašnieku izsniegto pilnvarojumu, kā arī informācijas sagatavošanu BIS uzsāk līdz 2023. gada 28. februārim. Dokumentus un informāciju, kas radīta līdz 2023. gada 28. februārim, BIS pievieno pēc mājas lietas kārtotāja ieskatiem. 

Tātad ar visu informāciju par dzīvojamo māju varat iepazīties BIS, ja esat dzīvokļa īpašnieks un ja īpašuma tiesības ir nostiprinātas zemesgrāmatā. 

Dzīvokļa īpašuma likuma 18. pants noteic, ka dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu pieņemšanas kārtību un veidu nosaka dzīvokļu īpašnieku kopība, ievērojot šī likuma noteikumus. 

Dzīvokļu īpašnieku kopība par savā kompetencē esošajiem jautājumiem lēmumus var pieņemt šādā veidā: 

  • dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē (19. pants);
  • nesasaucot dzīvokļu īpašnieku kopsapulci  aptaujas veidā (turpmāk  aptaujas veidā) (20. pants);
  • citādi savstarpēji vienojoties (21. pants).

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 18. pants noteic, ka pārvaldnieks, kurš noslēdzis pārvaldīšanas līgumu ar dzīvojamās mājas īpašnieku, mēneša laikā no pārvaldīšanas līguma noslēgšanas reģistrējas pārvaldnieku reģistrā, iesniedzot reģistra amatpersonai likumā noteiktos dokumentus. 

Lai saprastu, kādas darbības jums jāveic un kam būtu jāuzņemas atbildība par kaitējumu jūsu dzīvoklim, ar visiem dokumentiem ieteiktu vērsties pie kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas