E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32321
Lasīšanai: 3 minūtes

Pašvaldībā sociālo atbalstu sniedz, vērtējot materiālo situāciju

J
jautā:
09. aprīlī, 2024
jane

Labdien! Uz dāvinājuma līguma pamata es ieguvu nekustamo īpašumu. Īpašnieka maiņa zemesgrāmatā ir ierakstīta. Taču līgums noteic, ka dāvinātājam ir īpašuma lietošanas tiesības līdz mūža galam, bet nav minēts, kam ir jāmaksā rēķini par komunālajiem pakalpojumiem. Sakarā ar to man ir noslēgts īres līgums ar dāvinātāju par īpašuma bezmaksas lietošanu un pienākumu norēķināties par saņemtajiem pakalpojumiem līdz mūža galam. Tāpat ir noslēgta trīspusējā vienošanās starp mājas apsaimniekotāju, personu, kura lieto dzīvokli, un mani kā īpašnieku. Šī vienošanās paredz, ka visus maksājumus par dzīvokli maksās persona, kas dzīvokli lieto. Visi rēķini tiks izrakstīti uz šīs personas vārda. Likums neliedz maksājumus veikt personai, kura lieto šo dzīvokli, un dāvinātājam turpināt dzīvot īpašumā. Viņam ir pirmās grupas invaliditāte, kas paredz atvieglojumus par atsevišķiem pakalpojumiem. Kā likums nosaka rīkoties šajā situācijā, lai dāvinātājs saņemtu atvieglojumu par pakalpojumiem, un kādi dokumenti viņam ir jāiesniedz pašvaldības sociālajam dienestam? Iepriekš pateicos par konsultāciju. 

A
atbild:
11. aprīlī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Trūcīgie vai maznodrošinātie iedzīvotāji pašvaldībā var saņemt sociālo palīdzību. Ja ienākumi mēnesī ir mazāki par 137 eiro, tad var saņemt garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalstu. Ja izdevumi par mājokli ir lielāki par ienākumiem vai tie pilnībā nesedz izdevumus par mājokli, tad sociālajā dienestā var lūgt mājokļa pabalstu. Pabalstus piešķir un izmaksā pašvaldības sociālais dienests pēc mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanas. 

Lai sociālais dienests varētu lemt par pabalstu piešķiršanu, jāiesniedz iztikas līdzekļu deklarācija. Mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanas, trūcīgas un maznodrošinātas mājsaimniecības statusa noteikšanas kārtību nosaka Ministru kabineta 2020. gada 17. decembra noteikumi Nr. 809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu”. Deklarācijā norādāmā informācija ir minēta noteikumu 2. pielikumā. 

Lai būtu tiesības uz mājokļa pabalstu, jābūt noslēgtam īres līgumam.  

Cilvēkam ar 1. grupas invaliditāti ir atlaide maksājumam par elektrību. Atbalsts tiek piešķirts tad, ja personai vai tās aizgādnim ir noslēgts elektroenerģijas līgums vai persona/tās aizgādnis ir reģistrējies kā apakšlietotājs citas personas elektroenerģijas līgumam. Informācija par šo atbalstu ir pieejama Būvniecības valsts kontroles biroja tīmekļvietnē šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas