E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32271
Lasīšanai: 2 minūtes

Sociālā dienesta klients ir atbildīgs par sniegto ziņu patiesumu

J
jautā:
05. aprīlī, 2024
Jānis

Labdien! Vai trūcīgās mājsaimniecības statusa saņemšanai der Lietuvas bankas konts, un vai Latvijas iestādes var redzēt, ka man Lietuvā ir atvērts bankas konts? Paldies.

A
atbild:
15. aprīlī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pašvaldības sociālais dienests trūcīgiem un maznodrošinātiem iedzīvotājiem piešķir sociālo palīdzību, kā arī trūcīgā vai maznodrošinātā statuss dod tiesības uz dažādu maksājumu atvieglojumiem. Lai sociālais dienests noteiktu statusu, jāzina ienākumi, tāpēc ir jāiesniedz iztikas līdzekļu deklarācija. Par tajā norādītajām ziņām ir atbildīgs iesniedzējs, kurš, parakstot deklarāciju, ziņu patiesumu apliecina ar savu parakstu.

Ziņu apjomu deklarācijā, mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanas, trūcīgas un maznodrošinātas mājsaimniecības statusa noteikšanas kārtību nosaka Ministru kabineta 2020. gada 17. decembra noteikumi Nr. 809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu”. Deklarācijā norādāmā informācija ir minēta noteikumu 2. pielikumā. 

Pašvaldības sociālajam dienestam ir tiesības iegūt Valsts ieņēmumu dienesta uzturētā Kontu reģistra informāciju par konkrētās personas konta esamību vai neesamību.

Ministru kabineta noteikumos nav prasības konta izrakstu iesniegt tikai no Latvijas kredītiestādē atvērta konta.

Turklāt Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 39. pants paredz, ka pašvaldības sociālais dienests pieņem lēmumu par nepamatoti izmaksāto sociālās palīdzības pabalstu atgūšanu, ja konstatē, ka attiecīgais pabalsts ir nepamatoti izmaksāts klienta vainas dēļ, kad tas sniedzis nepatiesu vai nepilnīgu informāciju vai nav paziņojis par pārmaiņām, kas varētu ietekmēt tiesības uz šo pabalstu vai tā apmēru. Ja klients neatlīdzina pārmaksāto summu labprātīgi, lēmumu izpilda tiesu izpildītājs Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā, pamatojoties uz pašvaldības sociālā dienesta izpildrīkojumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas