E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32268
Lasīšanai: 3 minūtes

Ceļa zīmēm “Iebraukt aizliegts” un “Braukt aizliegts” nav darbības zonu

J
jautā:
04. aprīlī, 2024
Artūrs

Kādi ir nosacījumi velosipēdistam ceļa posmā vai teritorijā, kurai priekšā uzstādīta 301. ceļa zīme “Aizliegts iebraukt” jeb “ķieģelis”?
Ja velosipēdists vietā, kur ir uzstādīta 301. ceļa zīme, bet nav aizlieguma pārvietoties gājējiem, nokāpj no sava velosipēda un, stumjot to pa ietvi gar ceļu vai arī brauktuves malu vai nomali, paiet garām aizlieguma ceļa zīmei, kad ir atļauts atkal uzsākt braukšanu?
Velosipēdists var nokļūt uz šī paša ceļa posma vai teritorijā no citurienes, nešķērsojot un neredzot uzstādīto 301. ceļa zīmi, piemēram, pa taciņu no malas, un atrasties kaut vai uzreiz aiz tās, identiskā pozīcijā, kā tas būtu, pārvietojoties pa ceļu, nokāpjot no velosipēda pirms ceļa zīmes un stumjot to. Vai pastāv atšķirīgi nosacījumi šajās situācijās? Vai ir atšķirīgi nosacījumi minētajās situācijās, ja ir uzstādīta ceļa zīme Nr. 302. jeb “Braukt aizliegts”?

A
atbild:
15. aprīlī, 2024
Sandis Zellis
jurists

Ceļu satiksmes noteikumos nav norādīta konkrēta darbības zona 301. vai 302. ceļa zīmei. Paskaidrojams, ka tās norāda konkrētās darbības (iebraukt vai braukt) aizliegumu konkrētajā vietā uzreiz aiz ceļa zīmes, nevis kādā noteiktā darbības zonā. Vienlaikus nav šaubu, ka ceļa zīme ir spēkā tikai tad, ja tā ir paziņota kā obligātais administratīvais akts jeb izvietota redzamā vietā.

Tomēr, ja ceļu satiksmes noteikumi būs pārkāpti un persona mēģinās aizbildināties vien ar paskaidrojumiem, ka zīmi nav redzējusi vai nav pabraukusi tai garām, jārēķinās, ka administratīvā pārkāpuma procesā amatpersona pieņems lēmumu, novērtējot pierādījumus pēc savas iekšējās pārliecības, kas pamatota uz vispusīgi, pilnīgi un objektīvi izpētītiem visiem administratīvā pārkāpuma lietas apstākļiem to kopumā. Arī personas sniegtos paskaidrojumus izvērtēs, aplūkojot visus iegūtos faktus vai ziņas par faktiem kopumā un savstarpējā sakarībā. Tikai saprātīgās šaubas par vainu vērtēs par labu personai – tas ir, ja apstiprināsies, ka personai patiesi bija iespējams nokļūt konkrētajā pārkāpuma fiksēšanas vietā, nepabraucot garām labi redzamai aizlieguma zīmei.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas