E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32261
Lasīšanai: 2 minūtes

Kādi ir noteikumu kravu pārvadāšanai, neveicot profesionālo darbību

J
jautā:
04. aprīlī, 2024
Uldis

Labdien! Man pieder laivas piekabe (bez bortiem), kas ir reģistrēta. Vēlos ar to atvest savām vajadzībām dēļus. Atbilstoši noteikumiem nomarķēju kravu, kas ir ārpus gabarītiem. Tomēr pazīstams policists apgalvo, ka tas ir pārkāpums un es tikšot sodīts pēc Autopārvadājumu likuma (jo Ceļu satiksmes likumā nav tādas sankcijas). Tomēr Autopārvadājumu likuma 2. pantā ir noradīts, ka likums attiecas uz kravas pārvadājumiem kā profesionālu darbību. Lūdzu situācijas skaidrojumu! Vai policija mani kā privātpersonu var sodīt pēc Autopārvadājumu likuma 34. panta 13. daļas, jo manas darbības nav saistītas ar profesionālo darbību?

A
atbild:
15. aprīlī, 2024
Sandis Zellis
jurists

Kā to pareizi norādāt, Autopārvadājumu likuma normas piemērojamas vienīgi situācijās, kurās tiek organizēti un izpildīti pasažieru vai kravas pārvadājumi kā profesionāla darbība (sk. likuma 2. pantu), tādēļ sods konkrētajā gadījumā nevar tikt piemērots saskaņā ar minēto likumu.

Jūsu situācijā piemērojams vispārīgais normatīvais regulējums, kas ietverts Ministru kabineta 2015. gada 2. jūnija noteikumu Nr. 279 “Ceļu satiksmes noteikumi” 20. nodaļā “Kravas pārvadāšana”. Tajā nav norādes par aizliegumu transportēt kravu ar transportlīdzekli (tostarp piekabi), kas nav speciāli paredzēts šim nolūkam un nav attiecīgi reģistrēts. Turklāt nav rodams apstiprinājums tam, ka mehānisko transportlīdzekļu piekabes tiek kā īpaši reģistrētas vien laivu pārvietošanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas