E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32252
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Kad izbeidzas individuālā komersanta izdotā prokūra

J
jautā:
04. aprīlī, 2024
Julija

Vai individuālā komersanta (IK) prokūrists var norādīt un lietot IK reģistrācijas numuru, lai sniegtu pakalpojumus un saņemtu uz IK bankas kontu ienākumus no saimnieciskās darbības? Šobrīd pats individuālais komersants neveic aktīvu saimniecisko darbību. 

A
atbild:
08. aprīlī, 2024
Pauls Vasks
jurists

Saskaņā ar Komerclikuma 34. panta pirmo daļu prokūra ir komercpilnvara, kas piešķir prokūristam tiesības komersanta vārdā slēgt darījumus un veikt citas ar jebkuru komercdarbību saistītas tiesiskās darbības, ieskaitot visas procesuālās darbības tiesvedības gaitā. Tādējādi individuālā komersanta prokūristam, slēdzot darījumus un veicot citas ar komercdarbību saistītas tiesiskās darbības individuālā komersanta vārdā, ir ne tikai tiesības, bet pat pienākums norādīt, ka prokūrists darbojas sava pilnvarotāja (individuālā komersanta) vārdā, norādot tā rekvizītus: reģistrācijas numuru, bankas kontus u. tml. 

Prokūra izbeidzas, to atsaucot, kā arī ar prokūrista nāvi, bet ne ar individuālā komersanta nāvi (Komerclikuma 39. pants). Apstāklim, ka individuālais komersants šobrīd neveic saimniecisko darbību, nav tiesiskas nozīmes, un tas neietekmē izdotās prokūras spēkā esamību vai prokūrista pilnvaru apjomu. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas