E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32247
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai MUN maksātājam ir tiesības uz iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumiem algota darba vietā

J
jautā:
03. aprīlī, 2024
Jana

Labdien! Darba ņēmējs uzņēmumā, kurā ir iesniegta algas nodokļu grāmatiņa (ir apgādājamie, par kuriem saņem atvieglojumus), vēlas uzsākt saimniecisko darbību kā pašnodarbināta persona, kas maksā mikrouzņēmumu nodokli (kā sapratu, tas ir 25%). Plāno atvērt kontu Industra bankā, kur tiek piedāvāts atvērt SDI kontu, un tad reģistrēties VID kā saimnieciskās darbības veicējs. Vai algas nodokļu grāmatiņa var palikt pamatdarbā? Vai tiks saņemti atvieglojumi par apgādībā esošajām personām? Vai slimības gadījumā tiks saņemts slimības pabalsts? Vai, zaudējot pamatdarbu, būs tiesības iegūt bezdarbnieka statusu un saņemt pabalstu? Kas vēl varētu mainīties pamatdarbā? 

A
atbild:
05. aprīlī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

No 2024. gada iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) neapliekamo minimumu un atvieglojumus piemēro arī mikrouzņēmumu nodokļa maksātājam, ja viņš vienlaikus gūst ar IIN apliekamus ienākumus, strādā algotu darbu. 

MUN maksātājs var iesniegt elektronisko algas nodokļa grāmatiņu vietā, kurā saņem ar IIN apliekamus ienākumus, bet kura nav saistīta ar maksātāja saimniecisko darbību. 

Tātad, ja algas nodokļa grāmatiņa iesniegta pamatdarba vietā, tā var palikt tajā. Ienākuma nodokļa atvieglojumus par apgādājamajiem varēs izmantot arī turpmāk. 

Aprēķinot diferencēto neapliekamo minimumu un VID prognozēto mēneša neapliekamo minimumu, tiek ņemts vērā ar mikrouzņēmumu nodokli apliekamais apgrozījums, to reizinot ar koeficientu 0,5. 

Mikrouzņēmumu nodokļa maksātājam ir tiesības arī uz slimības pabalstu, jo 80% no attiecīgā nodokļa tiek novirzīti sociālajai apdrošināšanai, kas ietver apdrošināšanu slimības gadījumam. 

MUN maksātājs ir pašnodarbinātais. Ja apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā personai vienlaikus ir darba ņēmēja un pašnodarbinātā statuss, vidējo apdrošināšanas iemaksu algu valsts sociālās apdrošināšanas pabalsta aprēķināšanai nosaka, summējot aprēķināto vidējo iemaksu algu, kas gūta darba ņēmēja statusā, un aprēķināto vidējo iemaksu algu, kas gūta pašnodarbinātā statusā. 

Pašnodarbinātais nav apdrošināts bezdarbam. Tas neierobežos tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, zaudējot algotu darbu, taču bezdarbnieka pabalstu aprēķinās tikai no algota darba ienākumiem. Turklāt, lai būtu tiesības uz bezdarbnieka statusu un pabalstu, nevarēs gūt ienākumus no saimnieciskās darbības mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas