E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32246
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Par atvaļinājumu pusēm jāvienojas; galavārds pieder darba devējam

J
jautā:
03. aprīlī, 2024
Vaira

Slimoju trīs mēnešus, gribu atgriezties darbā, bet darba devējs man liek iet apmaksātā atvaļinājumā. Vai tas ir tiesiski? Naudas izteiksmē es ļoti daudz zaudēju. Šī ir mana pirmā darba nespējas lapa. Uzņēmumā esmu nostrādājusi 14 gadus.

A
atbild:
15. aprīlī, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Saskaņā ar Darba likuma 149. un 150. pantu ikvienam darbiniekam ir tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, kas nedrīkst būt īsāks par četrām kalendāra nedēļām, neskaitot svētku dienas.

Tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu ir nodrošināmas ikvienam darbiniekam, un darba devēja pienākums ir gādāt, lai darbinieks sev noteikto tiesību uz atvaļinājumu izmantotu. Līdz ar to nav tiesiski pieļaujams, ka darbinieks atsakās no ikgadējā atvaļinājuma vai no kādas tā daļas izmantošanas.

Vienlaikus jānorāda, ka atbilstoši Darba likumā noteiktajiem principiem atvaļinājumu piešķir pēc pušu vienošanās vai saskaņā ar iepriekš sagatavotu un saskaņotu atvaļinājuma grafiku. Pušu vienošanās nozīmē rakstisku dokumentu, nevis tikai sarunu.

Jums var ieteikt mēģināt vienoties ar darba devēju par citu atvaļinājuma laiku vai tā izmantošanu tikai daļēji, piemēram, divu kalendāra nedēļu apmērā. Tomēr galavārds pieder darba devējam. Tas nozīmē, ka darba devējs var atteikt atvaļinājuma piešķiršanu, piemēram, lai nodrošinātu normālu uzņēmuma darbību, tāpat darba devējs var pieņemt lēmumu par visa darba kolektīva vienlaicīgu atvaļinājuma izmantošanu. Darba likums vispārēji noteic, ka darba devējam ir pienākums, piešķirot ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, pēc iespējas ņemt vērā darbinieka vēlmes.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas