E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31879
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Kā sadalīt kūti trijās daļās

J
jautā:
19. februārī, 2024
Larisa

Labdien! Vēlos noskaidrot, kāds būtu vienkāršākais risinājums saimniecības ēkas (kūts) sadalei. Zemesgrāmata, kas nokārtota tikai tagad, tiek noformēta uz vienu personu, kam ir dokumenti par kūts būvniecību kolhoza laikā. Iepriekšējie iedzīvotāji jau labu laiku vairs nav atrodami. Kūts pēc tam jāsadala trijās daļās. Vai tas ir sarežģīti? 

A
atbild:
05. martā, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Lauma Bērziņa, zvērināta advokāte

Pieņemu, ka zeme, uz kuras atrodas saimniecības ēka (kūts), pieder tai pašai personai, kam paredzēts nostiprināt īpašuma tiesības uz saimniecības ēku. Ar brīdi, kad ēka tiek ierakstīta zemesgrāmatā, persona kļūst par tās īpašnieku. Ēkas īpašnieks var atsavināt par labu vienai vai vairākām personām domājamo daļu no nekustamā īpašuma, kura sastāvā ietilpst saimniecības ēka, un rezultātā nekustamajam īpašumam ir vairāki kopīpašnieki, t. i., tiek nodibinātas Civillikuma 1067. pantā paredzētās kopīpašuma tiesības. Kopīpašnieki savā starpā var vienoties par nekustamā īpašuma, tostarp saimniecības ēkas, lietošanas kārtību un nostiprināt to zemesgrāmatā. 

Ja nekustamā īpašuma sastāvs, tostarp ēku raksturlielumi un novietojums, vietējais teritorijas plānojums, pieļauj tā sadalīšanu reālās daļās, tad īpašnieks var veikt reālo sadali un atvērt atdalītajām daļām, proti, jaunizveidotajiem nekustamajiem īpašumiem, jaunu zemesgrāmatas nodalījumu, un pēc tam katru jaunizveidoto nekustamo īpašumu atsavināt trešajai personai, pēdējai iegūstot nedalītas īpašuma tiesības uz šo jaunizveidoto nekustamo īpašumu. Reālā sadalīšana prasa pašvaldības, mērnieka un Valsts zemes dienesta iesaisti un ir laikietilpīgs process. 

Ja zeme, uz kuras atrodas saimniecības ēka, pieder trešajai personai, tad, nostiprinot īpašuma tiesības uz šo ēku kā patstāvīgu īpašuma objektu par labu konkrētai personai, šī persona kļūst par ēkas īpašnieku. Ēkas īpašnieks var atsavināt par labu vienai vai vairākām personām domājamo daļu vai daļas no ēkas, un rezultātā ēkai kā patstāvīgam īpašuma objektam ir vairāki kopīpašnieki. Kopīpašnieki savā starpā var vienoties par ēkas lietošanas kārtību un nostiprināt to zemesgrāmatā. Īstenojot šo scenāriju, jāņem vērā zemes īpašniekam likumos paredzētās tiesības, jo īpaši Civillikuma lietu tiesību daļā un likumā “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību” paredzētās zemes īpašnieka tiesības. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas