E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31392
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Vai pašnodarbinātajam ir tiesības uz slimības pabalstu un apmaksātu atvaļinājumu

J
jautā:
05. janvārī, 2024
Viktorija

Labdien! Es pasniedzu angļu valodu pirmsskolas iestādēs. Esmu reģistrējusies kā pašnodarbināta persona. Kādas ir manas tiesības? Vai varu pretendēt uz slimības naudu saslimšanas gadījumā? Neviens nav pasargāts no nelaimes gadījumiem un parastās slimošanas. Īpaši darbā ar bērniem, kuri var saslimt manis dēļ. Un vai gada laikā man ir tiesības uz apmaksātu atvaļinājumu? Ja ir, tad cik ilgi man ir jānostrādā, ņemot vērā, ka pirms tam biju darba ņēmējs? Vai man vēl ir kādas tiesības, par kurām ir vērts zināt?

A
atbild:
18. janvārī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja esat reģistrējusies kā pašnodarbināta persona, tad jūs pati maksājat nodokļus, tajā skaitā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. No pašnodarbinātā ienākumiem un veiktajām iemaksām ir atkarīgas jūsu sociālās garantijas.

Pašnodarbinātais, ja ir izvēlējies vispārējo nodokļu režīmu, maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli (reizi gadā, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju) un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) – reizi par ceturksni par tiem mēnešiem, kuros gūti ienākumi.

Ja ienākumi mēnesī sasniedz un pārsniedz minimālās algas apmēru (šogad 700 eiro), tad jāmaksā VSAOI 31,07% no 700 eiro plus 10% no ienākuma virs 700 eiro. Veikt 31,07% iemaksas var ne tikai no 700 eiro, bet arī no jebkuras lielākas summas vai visa ienākuma.

Maksājot pilno VSAOI likmi (31,07%), pašnodarbinātajam ir: valsts pensiju apdrošināšana; invaliditātes apdrošināšana; maternitātes, paternitātes un slimības apdrošināšana; vecāku apdrošināšana; veselības apdrošināšana.

Maksājot šādas iemaksas, arī pašnodarbinātajam ir tiesības uz slimības pabalstu, ko aprēķina no tā iemaksu objekta, no kura ir  maksāta pilnā likme (31,07%).  Slimības pabalstu maksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, par darbnespējas lapas B periodu – no slimības 10. dienas. Jāzina, ka arī šī pabalsta saņemšanai ir kvalifikācijas jeb minimālais iemaksu veikšanas periods, iemaksām jābūt veiktām:

  • ne mazāk kā 3 mēnešus pēdējo 6 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (pirmā darbnespējas diena); vai
  • ne mazāk kā 6 mēnešus pēdējo 24 mēnešu laikā.

Savukārt, ja ienākumi mēnesī ir mazāki par 700 eiro, tad iemaksas veic 10% apmērā no faktiskajiem ienākumiem un tās ir pensiju apdrošināšanai. Ienākumi, no kuriem iemaksas veic tikai 10% apmērā, nedod tiesības uz sociālās apdrošināšanas pabalstiem, tās veido tikai pensijas stāžu un pensijas kapitālu.

Pašnodarbinātais pats atbild par savu darba un atpūtas laiku. Jums nav darba devēja, kuram saskaņā ar Darba likumu būtu jānodrošina ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma piešķiršana.

Ja jums šajā iestādē iepriekš bija darba tiesiskās attiecības, bet tās pārtraucāt, tad darba devējam jums bija jāsamaksā visas summas, tajā skaitā atvaļinājuma kompensācija, ja darba līguma laikā nebijāt izmantojusi visu pienākošos atvaļinājumu.

Darba likumā darba ņēmējam paredzētās tiesības neseko līdz darbiniekam, ja viņš kļūst par pašnodarbināto. Tas ir cits nodarbinātības statuss, kurā pats atbild par visu. Ja jums kā pašnodarbinātai personai ir līgums par pakalpojumu sniegšanu ar mācību iestādi, tad protams, iestāde ir jāinformē par to, kad vēlēsities brīvu laiku atpūtai.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas